Promet eufondovi

Državni tajnik Bilaver na završnoj konferenciji za medije povodom isporuke novih autobusa za tvrtku Promet d.o.o. Split

SPLIT, 04.09.2019.

U Splitu je danas održana završna konferencija za medije povodom isporuke 34 nova autobusa za splitsko gradsko poduzeće „Promet d.o.o“ Split. Dio od 34 nova autobusa će u promet krenuti u ponedjeljak 9. rujna, a ostatak će se postupno stavljati u promet po završetku potrebne dokumentacije i instalaciji opreme za prodaju karata.

Na završnoj konferenciji, pored mnogobrojnih uzvanika, sudjelovali su Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Miroslav Delić, predsjednik Uprave tvrtke „Promet d.o.o.“ Split te Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita.

„Od danas će splitski gradski prijevoz biti bogatiji za 34 nova autobusa. Povećanjem kapaciteta i osuvremenjivanjem javnog gradskog prijevoza, putovanja, odlasci i dolasci u Dioklecijanovom gradu biti će kudikamo brži i sigurniji. Nabavom novih autobusa javni prijevoz u Splitu učinit će se dostupnijim i ugodnijim, na zadovoljstvo svih nas koji smo uključeni u ovaj projekt, ali i  na zadovoljstvo svih onih mnogobrojnih Splićanki i Splićana koji svakodnevno koriste usluge splitskog „Prometa“, rekao je povodom predstavljanja autobusa državni tajnik Bilaver te se osvrnuo i na izuzetno kvalitetnu suradnju koju Uprava za EU fondove i strateško planiranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ima s gradskom tvrtkom „Promet“ i pritom dodao: „Rezultati te suradnje zasigurno će se odraziti i na svakodnevni život Splićana, kao i na ukupne dojmove svih onih gostiju i turista koji odluče posjetiti ovaj grad.“

Nabavom novih autobusa za tvrtku „Promet d.o.o.“ Split, osim osuvremenjivanja zastarjelog voznog parka, postiže se povećanje osobne sigurnosti vozača i putnika u javnom gradskom prometu i smanjenje troškova održavanja vozila kao i smanjenje negativnih utjecaja na okoliš.

Ukupna vrijednost projekta nabave novih autobusa iznosi 93,7 milijuna kuna. Ukupan iznos prihvatljivih, odnosno bespovratnih sredstava za navedeni projekt iznosi oko 74,9 milijuna kuna. Od navedenog se iznosa 63,7 milijuna kuna odnosi na EU sredstva, a 11,2 milijuna kuna na sredstva iz Državnog proračuna.

Predsjednik Uprave tvrtke „Promet d.o.o.“, Miroslav Delić Istaknuo je kako će novonabavljeni autobusi biti stavljeni u funkciju kroz sljedećih desetak dana.

Pored nabave novih autobusa i osuvremenjivanja javnog gradskog prijevoza, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i nadležna Uprava za EU fondove i strateško planiranje intenzivno rade i na realizaciji drugih projekata na području Splitsko – dalmatinske županije, kao što su „Dogradnja vanjskog veza Sućuraj“, zatim projekt „Izgradnja ceste Pučišća – Povlja, dionice Pučišća – uvala Luka“, projekt „Izrada regionalnog prometnog masterplana funkcionalne regije Srednja Dalmacija“, projekt „Izrada studijske dokumentacije modernizacije dionice Knin-Split željezničke pruge M604 Oštarije-Knin-Split, željezničke pruge M606 Knin-Zadar i M607 Perković-Šibenik“ te projekt „Izgradnja mosta kopno – Otok Čiovo u Trogiru sa spojnim cestama – 2. projektna faza“.