Promet eufondovi

Državni tajnik Josip Bilaver u Zadru na konferenciji povodom predstavljanja 25 novih autobusa vrijednih 44,9 milijuna kuna

ZADAR, 05.09.2019.

U Zadru je danas održana završna konferencija koju je organiziralo Gradsko prijevozničko poduzeće Liburnija d.o.o., povodom predstavljanja 25 novih gradskih i prigradskih autobusa, vrijednih 44,9 milijuna kuna.

Konferenciji za medije prisustvovali su državni tajnik Josip Bilaver, župan Zadarske županije, Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić i direktor poduzeća Liburnija d.o.o., Edvin Šimunov.

Izuzetna mi je čast biti danas ovdje, u mom Zadru i to u društvu poslovnih partnera iz Liburnije d.o.o., čiju suradnju Uprava za EU fondove i strateško planiranje, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture opisuje vrlo kvalitetnom i profesionalnom, tako da o njoj mogu govoriti s izrazitim ponosom. Rezultati ove poslovne suradnje vidljivi su upravo danas na ovoj završnoj konferenciji isporuke 25 novih autobusa, koji će bitno podići kvalitetu usluge javnog prijevoza na području grada Zadra, ali i cijele Zadarske županije.”. – rekao je državni tajnik Josip Bilaver.

U svom obraćanju Bilaver je istaknuo i pohvalio dugogodišnje napore Grada Zadra u povlačenju EU sredstava kao i učinkovitoj pripremi i provedbi projekata iz sektora prometa.

Grad Zadar i Zadarska županija mogu se kao istinski šampioni pri povlačenju EU sredstava pohvaliti provedbom mnogobrojnih projekata, koji su uvelike izmijenili Zadar. Osim projekta ‘Nabava novih autobusa za Liburniju d.o.o.’, u sektoru prometa, za Zadarsku županiju značajni su još i projekt ‘Izgradnja trajektne luke Tkon – Faza I / Podfaza II’, projekt ‘Izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija’, projekt ‘Izrada studijske dokumentacije modernizacije dionice Knin – Split željezničke pruge M604 Oštarije – Knin – Split, željezničke pruge M606 Knin-Zadar i M607 Perković-Šibenik’ te projekt ‘Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku’. Ukupna vrijednost tih značajnih projekata iznosi oko 112,6 milijuna kuna, dok je iznos bespovratnih sredstava oko 106 milijuna kuna.“. – izjavio je državni tajnik Bilaver.

Cilj projekta nabave novih autobusa u Zadru bio je osigurati odgovarajuću razinu udobnosti, sigurnosti i učestalosti prijevoza građanima, poboljšati ukupnu kvalitetu usluge javnog prijevoza građanima na području grada Zadra i prigradskih jedinica lokalne samouprave te osigurati njegovu održivost. Navedene koristi od projekta istaknuo je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Ovim projektom financiranim iz europskih fondova zamijenjena je trećina ukupnog voznog parka Liburnije koji je sada najmlađi u sustavu javnog prijevoza u Hrvatskoj.“. – istaknuo je Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra, dodavši kako je projekt nabave 25 autobusa za Liburniju prvi korak u provedbi kapitalnog projekta ‘Zadar Urban Mobility‘, vrijednog 15 milijuna kuna, kojim se planira sve autobuse Liburnije opremiti sustavom elektronske naplate, razvijati sustav praćenja i obavještavanja putnika putem digitalnih displeja te postaviti  dvije pametne autobusne stanice opremljene tehnološkim rješenjima.

Edvin Šimunov, direktor Liburnije d.o.o. pojasnio je kako je cjelokupni projekt nabave novih autobusa značajno doprinio osuvremenjivanju voznog parka. „Svi novi gradski i prigradski autobusi prilagođeni su osobama s invaliditetom i imat će pozitivan utjecaj na okoliš kroz smanjenje emisije CO2 (očekuje se smanjenje od cca. 366 t CO2 ekvivalenta godišnje) jer su pogonjeni motorima EURO VI. Sa ovih 25 autobusa značajno je pomlađen vozni park Liburnije i kvaliteta usluge javnog prijevoza građanima na području Zadra i prigradskih jedinica lokalne samouprave podignuta na jednu sasvim novu razinu.“. – zaključio je Edvin Šimunov, direktor Liburnije.