Promet eufondovi

Kreće izgradnja pristupnih cesta Pelješkom mostu – danas potpisani ugovori vrijedni gotovo milijardu kuna

ZAGREB, 9.10.2019.

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića danas su u Banskim dvorima potpisani ugovori za izgradnju pristupnih cesta mostu Pelješac i izgradnju stonske obilaznice. Ugovor o izgradnji pristupnih cesta mostu Pelješac / izgradnja dionice: Duboka – Sparagovići/Zaradeže potpisali su Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta i Veljko Nižetić, direktor Strabaga, a Ugovor o izgradnji stonske obilaznice (DC414), poddionice: Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli Josip Škorić potpisao je s generalnim direktorom Avax SA Christos Ioannou.

Vrijednost potpisanih ugovora doseže iznos od gotovo 990 milijuna kuna.

Cilj projekta izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta je omogućiti učinkovito cestovno povezivanje s Dubrovačko-neretvanskom županijom koja zbog svog položaja i oblika teritorija Republike Hrvatske nema adekvatne uvjete za primjereni razvoj. Lošu cestovnu povezanost pogoršava činjenica da teritorij Bosne i Hercegovine razdvaja teritorij Dubrovačko-neretvanske  županije na dva odvojena dijela.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je da današnje potpisivanje ugovora označava još jedan korak u realizaciji jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj – Pelješkoga mosta. Dodao je da danas potpisani ugovori znače uspješan nastavak i jamstvo završetka cjelokupnog projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom.

Naglasio je da radovi na Pelješkome mostu dobro napreduju, a sada kreće i dugo očekivana izgradnja pristupnih cesta. Pojasnio je da se radi o ukupno 30 kilometara pristupnih cesta, s kopnene i Pelješke strane mosta, od Duboke do Sparagovića i Zaradeža sve do obilaznice Stona, pa od Zaradeža do Prapratnog i od Prapratnog do mjesta Doli.

Ministar Butković je na kraju svečanog potpisivanja Ugovora zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta, a posebno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji je u svim fazama davao veliku podršku projektu te Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Hrvatskim cestama i Europskoj komisiji koja je dala značajan financijski doprinos, s obzirom da se 85 posto projekta sufinancira europskim sredstvima.

VIDEO: Potpisivanje ugovora o izgradnji pristupnih cesta mostu Pelješac i izgradnji stonske obilaznice