Promet eufondovi

Ministar Oleg Butković na potpisivanju Ugovora za dogradnju luke Baška

BAŠKA, 09.09.2019.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković potpisao je u ponedjeljak u Baški na otoku Krku ugovor o dogradnji luke vrijedan 41.166.298,55 kuna.

Uz ministra Butkovića, ugovor su potpisali i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric te ispred nositelja projekta, ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert.

Realizacijom ovoga projekta osigurat će se zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Baška ali i omogućiti odgovarajući privez za brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi. Smanjit će se i dosadašnja razina zakrčenosti u luci te podignuti kompletna razina usluge za sve korisnike javnih brodskih linija u luci, uključujući i osobe sa invaliditetom, za koje će se urediti i potpuno novi prilaz luci.

Ministar Oleg Butković u prigodi potpisivanja Ugovora izrazio je zadovoljstvo te istaknuo važnost ulaganja u ovakve projekte: “Zbog velikog broja projekata izgradnje lučke infrastrukture, s pravom možemo reći da je riječ o renesansi hrvatske obale. Grade se rive, lukobrani, pristaništa, a mi koji živimo na moru i od mora, znamo koliko to znači, u bilo kom mjestu u priobalju ili na otoku. Baška je perjanica hrvatskog turizma, a ovaj će projekt sigurno pridonijeti daljnjem razvoju, posebno nautičkog turizma, ali i većem broju komunalnih vezova za lokalno stanovništvo, sigurnosti plovidbe, kao i ukupnoj slici Baške. Ovaj je projekt bio suočen s velikim izazovima, imali smo dosta problema, uspjeli smo ih sve riješiti i danas potpisujemo ovaj Ugovor”, rekao je ministar Butković.

Ukupna vrijednost projekta u Baški iznosi oko 41,2 milijuna kuna, od čega se 33,8 milijuna kuna sufinancira iz Kohezijskog fonda, a ostatak putem sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na području Krka u tijeku su infrastrukturni projekti kojima se unaprjeđuje prometna povezanost Baške i južnih dijelova otoka Krka, ponajprije investicije u cestovnu infrastrukturu. Tako su između ostaloga završeni radovi na izgradnji mostova Baška Draga II i Baška Draga III na državnoj cesti DC102 prema Baškoj, a u provedbi su i aktivnosti na izradi idejnog rješenja i glavnih projekata za projekt obilaznice oko Drage Bašćanske i Jurandvora, buduće obilaznice Baške.