Promet eufondovi

Na konferenciji u Zadru predstavljen projekt nabave 25 novih autobusa za zadarski gradski prijevoz vrijedan gotovo 45 milijuna kuna

ZADAR, 05.02.2019.

U organizaciji zadarskog gradskog prijevoznika Liburnija d.o.o. održana je konferencija u svrhu predstavljanja ‘Projekta nabave 25 gradskih i prigradskih autobusa prema normi EURO VI s niskom emisijom CO2 i prilagođenih osobama s invaliditetom’. Konferenciji su nazočili pomoćnik ministra Mario Madunić ispred Uprave kopnenog prometa i inspekcije resornoga Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, župan Zadarske županije Božidar Longin, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Ante Babić, direktor poduzeća Liburnija d.o.o. Edvin Šimunov i Ugovaratelj na projektu, direktor poduzeća Autobus d.o.o. Robert Vrhovski.

Na prezentaciji su opisane glavne značajke i cilj projekta nabave novih autobusa u Zadru: “Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iznimno je ponosno što može sudjelovati u podizanju kvalitete javnog gradskog prijevoza na dobrobit građanki i građana Grada Zadra, kao i njihovih gostiju. Glavni cilj projekta ‘Nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.’ jest osiguranje odgovarajuće razine udobnosti, sigurnosti i učestalosti prijevoza građanima, i poticanje na što veće korištenje javnog gradskog prijevoza. Navedenim projektom nabavit će se 25 modernih autobusa s niskom emisijom CO2 prilagođenih osobama s invaliditetom, te doprinijeti rješavanju ključnog problema zastarjelog i nedostatnog voznog parka. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta iznosi 36 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 30,6 milijuna kuna.”. – rekao je pomoćnik ministra Madunić. Prema njegovim riječima, predviđa se da će novi autobusi početi prometovati Zadrom i okolicom do kraja ove godine.

Pomoćnik ministra Mario Madunić na predstavljanju projekta

Zadarski župan Božidar Longin naglasio je kako će nabava 25 novih autobusa vrijednih ukupno 44,9 milijuna kuna značajno podići kvalitetu javnog prijevoza na gradskim i prigradskim autobusnim linijama: “Županiji je primarno osigurati održivi i ravnomjerni razvoj cijele županije i ovaj projekt daje značajan doprinos tom cilju.“. – rekao je župan Longin, dok je zamjenik gradonačelnika grada Zadra Ante Babić istaknuo da će se nabavom novih autobusa javni prijevoz u gradu učiniti efikasnijim, zahvaljujući smanjenju starosti voznog parka prijevoznika Liburnije.

Direktor Liburnije d.o.o., Edvin Šimunov pojasnio je kako trenutno u voznom parku Liburnije od 86 autobusa prosječna starost gradskih autobusa iznosi 10,1 godinu, a prigradskih autobusa 16,0 godina, dok je 25 autobusa visoke prosječne starosti od 20,8 godina te su pogonjeni EURO I, II ili EURO III pogonskim strojevima i u prosjeku su prevezli između 646.000 i 2.392.000 km, dok će novi autobusi biti prilagođeni EURO VI normi, kao i potrebama putnika, što je direktor Liburnije naveo kao glavne razloge za javljanje na natječaj i osuvremenjivanje voznog parka bespovratnim sredstvima Europske unije.

Zadarski župan Božidar Longin najavljuje postizanje veće kvalitete javnog autobusnog prijevoza

Pomoćnik ministra Madunić posebno je pohvalio profesionalnost Liburnije u izradi prijavne i projektne dokumentacije, a osvrnuo se i na slične projekte u drugim gradovima.

„U Gradu Zadru nabavljamo 25 novih autobusa, a osim toga, nabavom novih 187 autobusa kvaliteta javnog prijevoza bit će podignuta na višu razinu i u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli, Sisku, Osijeku, Dubrovniku i Vinkovcima, što je direktan efekt članstva RH u Europskoj uniji. Ukupni iznos prihvatljivih troškova projekata iz 9 navedenih gradova iznosi 315 milijuna kuna, od čega EU sufinancira ukupno 267 milijuna kuna.“ – izjavio je pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Mario Madunić u prigodnom govoru povodom održane prezentacije.