Promet eufondovi

Potpisani ugovori za izgradnju DC403 i produbljivanje pristaništa na Brajdici

Rijeka, 18.6.2020.

Predstavnici investitora – Hrvatskih cesta i Lučke uprave Rijeka – i izvođača radova u četvrtak su potpisali ugovore o izvođenju radova izgradnje državne ceste 403 od riječke obilaznice do zapadnog dijela riječke luke te o produbljivanju morskog dna na Kostrenskom pristaništu na lučkom terminalu Brajdica, vrijedne ukupno 554 milijuna kuna.

Ugovor za izvođenje radova na državnoj cesti DC403 potpisali su Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta i Kristjan Mugerli, predstavnik odabrane Zajednice ponuditelja, koju čine tvrtke Kolektor CPG, GP Krk i Euro-asfalt. Vrijednost ovog ugovora je 456,36 milijuna kuna.

Prometnica DC403, duga 2977 metara (sa 380 metara pristupne ceste), povezuje čvor Škurinje na riječkoj obilaznici sa novim kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali. Radovi na izgradnji prometnice započet će u roku od mjesec dana od dana potpisivanja Ugovora, uz rok završetka radova od 2,5 godine, a na dionici će se nalaziti i tunel Podmurvice, ukupne duljine 1,2 km, kao i vijadukti Piopi (316 m) i Mlaka (144 m). Projekt se financira kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, a za njegovu realizaciju predviđeno je 442 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Potpisivanju ugovora na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu nazočili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je tim povodom izjavio: „Državna cesta DC403, iako duga samo 3,5 kilometra, vrijedna je čak 70 milijuna eura. Gradi se u funkciji Zagrebačke obale i spojit će se na Zvonimirovu ulicu, čime će se riješiti problem zapadnog ulaza u grad Rijeku. Uz Pelješki most, riječ je o jednom od najvećih projekata koje provode Hrvatske ceste te o jednoj od najvećih infrastrukturnih investicija u Hrvatskoj.

Ministar Butković govori na svečanosti potpisivanja ugovora s izvođačima radova

Nakon potpisivanja Ugovora za izvođenje radova na DC403, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, Denis Vukorepa i članica Uprave tvrtke NUOVA CO.ED.MAR S.r.l., Orianna Boscolo Contadin potpisali su 97,7 milijuna kuna vrijedan Ugovor za izvođenje radova u okviru projekta ‘Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – produbljenje južnog veza AGCT (POR2CORE-AGCT Dredging)‘, koji se također sufinancira EU sredstvima kroz Instrument za povezivanje Europe (CEF). Ugovorom su obuhvaćeni radovi produbljenja morskog dna, u duljini od 100 metara uz obalni zid južnog veza, čime će se izjednačiti dubina mora u cjelokupnoj dužini operativne obale Kostrensko pristanište jug, od 428 metara na Brajdici.

Ukupna vrijednost aktivnih projekata koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovom trenutku provodi na riječkom području iznosi 1,3 milijarde kuna, a u najvećem dijelu se odnose na obnovu i modernizaciju riječke luke.

Uzvanici na svečanosti potpisivanja - u prvom planu Tomislav Petric, Josip Škorić, Oleg Butković, Denis Vukorepa, Vojko Obersnel