Dani otvorenih vrata EU projekata 2019.

ZAGREB, 10.5.2019.

Ovogodišnji Dani otvorenih vrata EU projekata započeli su na Dan Europe 9. svibnja u 10:00 sati na Europskom trgu u Zagrebu. Tim datumom slavi se mir i jedinstvo u Europi te obilježava godišnjica sjećanja na govor Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova tijekom kojeg je predstavio danas prihvaćenu viziju ujedinjene Europe.

Građani su imali priliku saznati sve što ih zanima o institucijama Europske unije te mogućnostima koje su im na raspolaganju u sklopu europskih strukturnih i investicijskih fondova. Otvorene dane organizira Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Europskom investicijskom bankom i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Tom prilikom ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i voditelj Predstavništva Europske komisije Branko Baričević  družili su se s posjetiteljima i odgovarali na upite zainteresiranih, a građani su imali mogućnost prikupiti informativne i promotivne materijale od predstavnika brojnih institucija: Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, HAMAG-BICRO-a, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Ureda za udruge Vlade RH, Agencije za mobilnost i strukovno obrazovanje, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba te Europske investicijske banke.

Cilj Dana otvorenih vrata EU projekata je skrenuti pozornost na projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima energetike, istraživanja i razvoja, kulture, obrazovanja, poduzetništva, prometa, zaštite okoliša, ruralnog razvoja, socijalne uključenosti, turizma, zdravlja i drugih. Dani otvorenih vrata trajat će do 19. svibnja.