Državni tajnik Josip Bilaver u obilasku radova na trajektnom pristaništu Žigljen

ŽIGLJEN, 6.9.2021.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver obišao je danas trajektnu luku Žigljen. Tamo je prisustvovao koordinacijskom sastanku o napretku projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa, projekta koji Ministarstvo putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ sufinancira s 73,4 milijuna kuna. Sredstva za provedbu projekta osigurana su iz Kohezijskog fonda i državnog proračuna.

Projekt uključuje produljenje operativne obale, izgradnju zaštitnog nasipa, ugradnju dodatnih ukrcajno-iskrcajnih rampi te proširenje ulaza u uvalu kako bi se većim plovilima od maksimalno 120 metara olakšao manevar i omogućilo pristajanje po lošijim vremenskim uvjetima. Trajektna linija 335 Prizna – Žigljen jedina je trajektna linija u okruženju i Žigljen je stoga glavna veza za svijetom za stanovnike Grada Novalje i otoka Paga u pogledu obavljanja svakodnevnih poslova.

Projekt u luci Žigljen motiviran je nedostatkom kapaciteta u javnom pomorskom prometu, odnosno gužvama koje ljeti vladaju na pristaništu. Česti su i prekidi plovidbe uzrokovani vremenskim neprilikama, koje su izražene u paškom akvatoriju. Provedbom projekta omogućit će se pristajanje trajekata u težim vremenskim uvjetima i istodobno pristajanje triju trajekata u luci. Održive i moderne usluge prijevoza tijekom cijele godine koje će nuditi trajektno pristanište Žigljen od velikog su značaja za stanovnike Paga i gospodarstvo otoka.

Državni tajnik na koordinaciji je informiran o dinamici dogradnje trajektnog pristaništa od strane predstavnika investitora, izvođača, projektanta i nadzora. Nakon sastanka, izrazio je zadovoljstvo napretkom radova u luci, gdje je nedavno započela montaža betonskih blokova. Završetak radova očekuje se u trećem tromjesečju 2023. godine.

S predstavnicima Lučke uprave Novalja razgovaralo se i o predstojećim projektima dogradnje luke otvorene za javni promet, izgradnje ribarske luke i izgradnje marine u zapadnom dijelu novaljske luke. Između ostalog su se razmatrale mogućnosti sufinanciranja projekata sredstvima EU fondova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.