Javno predstavljanje 9 novih autobusa riječkog Autotroleja

RIJEKA, 6.9.2019.

U Rijeci je danas održano prigodno predstavljanje prvih 9 od ukupno 22 nova gradska autobusa riječkog „Autotroleja“. Na prezentaciji su sudjelovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, direktor KD Autotrolej Albert Kontuš te glavni izvršni direktor Auto Hrvatske Bogdan Tihava.

Podsjećamo da se radi o projektu nabave novih MAN-ovih autobusa za riječki „Autotrolej“, i to u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.” Vozila udovoljavaju standardima EURO 6 norme ispušnih plinova, a raspolažu s ukupno 36 sjedala i 80 stajaćih mjesta. Naime, radi se o dizelskim autobusima snage motora 235 kw, duljine 12 metara, koji će se zahvaljujući svojim tehničkim karakteristikama moći koristiti i u gradskom i u prigradskom prometu.

“Dosad je isporučeno 127 novih autobusa, prekjučer u Zadru, jučer u Splitu, a danas u Rijeci. Ukupno će se nabaviti 187 autobusa za javne gradske prijevoznike diljem Hrvatske. Vrijednost ovog programa kojim ćemo obnoviti vozne parkove u devet hrvatskih gradova iznosi oko 315 milijuna kuna. Najveći dio sredstava, u iznosu od 85%, osigurava se iz EU fondova, a onih 15% preuzima Ministarstvo, odnosno državni proračun, tako da je to velika pomoć gradovima i tvrtkama koje se bave javnim gradskim prijevozom”, rekao je povodom predstavljanja novih autobusa ministar Oleg Butković i pritom dodao kako mu je posebno drago što se i na ovaj način pomaže gradu Rijeci u pripremama za projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

 

Direktor „Autotroleja“ Alberto Kontuš istaknuo je pak kako je dolazak prvih devet autobusa iznimno značajan za ovu riječku tvrtku, a obnova voznog parka preduvjet za još kvalitetniju uslugu.

Naime, nabava novih vozila u mnogočemu će doprinijeti povećanju udobnosti i dostupnosti usluge javnog prijevoza u gradu Rijeci. Osim toga, smanjit će se troškovi održavanja vozila te negativni učinci po okoliš, dok će prosječna starost voznog parka riječkog „Autotroleja“, nakon isporuke svih novih autobusa, iznositi svega šest godina.

Ukupna vrijednost nabave 22 nova dizel autobusa za KD Autotrolej iznosi 48.504.687,50 kuna, od čega je 38.000.000,00 kuna osigurano iz Kohezijskog fonda EU. Za projekt  je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 9 milijuna kuna, a Komunalno društvo Autotrolej  iznos od 713.750,00 kuna.

Obnova voznog parka nabavom novih autobusa predstavlja oblik prilagodbe klimatskim promjenama, ali je klasificirana kao „No regret“ projekt, što znači da su pozitivni rezultati zajamčeni i u odsutnosti klimatskih promjena. Projekt je započeo još u svibnju 2017. godine objavom javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava. Provedbom ovog programa Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nastoji podići razinu kvalitete, sigurnosti i ekološke održivosti  u javnom gradskom prijevozu u Republici Hrvatskoj.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL