Konferencija za medije povodom nabave 34 nova autobusa prilagođena potrebama osoba s invaliditetom

SPLIT, 8.3.2019.

Na današnjoj konferenciji za medije objavljen je datum isporuke 34 nova gradska autobusa prilagođena i za osobe s invaliditetom prijevozniku Promet d.o.o. iz Splita. Isporučitelj 20 zglobnih autobusa marke Mercedes je tvrtka Jolly Auto Line d.o.o. iz Šibenika, dok je nabava 14 solo autobusa marke MAN odgovornost tvrtke Auto Hrvatska prodajno servisni centri d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca. Putnici na području Splita i okolice moći će se služiti novim autobusima ukupne vrijednosti 74 milijuna kuna najkasnije od 15. listopada ove godine. 85 posto tog novca sufinancirano je iz Kohezijskog fonda EU, a 15 posto iz državnog proračuna.

Konferenciju su vodili predstavnici najvažnijih aktera uključenih u projekt. Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, Mario Madunić izrazio je zadovoljstvo što to ministarstvo sudjeluje u podizanju kvalitete javnog gradskog prijevoza: “Novi autobusi trebali bi pridonijeti sigurnosti i udobnosti kvalitete javnog gradskog prijevoza u Splitu, ali i riješiti pitanje zastarjelog i nedostatnog voznog parka.” Napomenuo je kako je to direktan efekt članstva Hrvatske u EU, te da se nabava autobusa ne provodi samo u Splitu, već i u Zagrebu, Sisku, Vinkovcima, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru i Dubrovniku. “Prihvatljivi troškovi su 315 milijuna kuna, od čega EU financira 267 milijuna kuna, a najveći udio u tome ima Split koji je to i zaslužio s obzirom da je bio u najlošijem stanju. Vlada je, uz grad Split, napravila sve što može da se novac osigura.” – istaknuo je pomoćnik ministra Mario Madunić u obraćanju sudionicima Konferencije.

“Korisnici gradskih autobusa time će imati veću kvalitetu usluge, a zaposlenici gradske prijevozne tvrtke Promet bolje uvjete rada. Provedbom ovoga projekta riješit ćemo ključni problem nedostatnog i zastarjelog voznog parka s vozilima koja imaju velik broj prijeđenih kilometara i koja povećano onečišćuju okoliš. Nabavom novih autobusa unaprjeđujemo kvalitetu usluge, a nadamo se i povećanju broja putnika te smanjenju emisije štetnih plinova, jer će nova vozila zadovoljavati EURO 6 normu. Sadašnje stanje dovelo je do pada kvalitete usluge te povećanih troškova održavanja vozila i potrošnje goriva. Nije ni u potpunosti osiguran pristup osobama s invaliditetom, što smanjuje dostupnost vozila i općenito javnog prijevoza” – izjavio je direktor tvrtke Promet d.o.o., Miroslav Delić. Naglasio je da će svi novi autobusi imati i ‘antivandalske’ kabine koje bi, zbog učestalih napada, trebale zaštititi vozače od nasilnih izgrednika među putnicima.

Gradonačelnik Grada Splita, Andro Krstulović Opara osobito je ponosan i zadovoljan što će novi autobusi, kao i ostali koji će dolaziti nakon njih, biti prilagođeni osobama s invaliditetom: “Ova nova flota od 34 autobusa značajno će podići kvalitetu našeg javnog prijevoza. Promet je značajni čimbenik razvoja našeg grada i županije, zato je važno imati uslugu na najvišem nivou, a to znači svima dostupne, točne i sigurne autobuse. S ministricom Žalac smo potpisali ugovor o sufinanciranju dodatnih 18 autobusa, čiji je natječaj u tijeku te vjerujem da ćemo na zimu imati vrlo konkretne informacije o dolasku tih novih autobusa. Idu bolji dani za Promet.” – kazao je splitski gradonačelnik.

Gradska tvrtka Promet obavlja prijevoz na 24 lokalne linije, 41 županijskoj liniji, te tri međužupanijske linije i to većinom na području 16 suvlasnika – gradova Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša, te općina Primorski Dolac, Prgomet, Lećevica, Klis, Dugopolje, Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta i Šestanovac. Tvrtka je krajem 2017. godine raspolagala sa 146 autobusa prosječne starosti oko 13 godina, a u siječnju prošle godine nabavljeno je devet rabljenih zglobnih gradskih vozila, pa ih je trenutno 155. Od 668 zaposlenika Prometa njih 340 su vozači koji godišnje prevezu više od 34,6 milijuna putnika i prijeđu oko 8,7 milijuna kilometara.