Ministar Butković na otvorenju luke Tkon

PAŠMAN, 21.3.2022.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine u Zadarskoj županiji.

U Tkonu na otoku Pašmanu, ministar Oleg Butković je, u pratnji državnog tajnika Josipa Bilavera te predstavnika regionalne i lokalne vlasti, obišao nadograđeno postojeće trajektno pristanište u luci Tkon koje je, pristajanjem trajekta na liniji Biograd – Tkon, danas i službeno otvoreno. Riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u Hrvatskoj financiranom EU sredstvima, vrijednom gotovo 32,6 milijuna kuna, čijom su realizacijom povećani kapaciteti, kvaliteta i sigurnost linijskog prijevoza na državnoj trajektnoj liniji Tkon – Biograd. Naime, kroz projekt je nadograđeno postojeće trajektno pristanište, uređen plato pristaništa za ukrcaj-iskrcaj vozila, izgrađen je podmorski propust za cirkulaciju mora u akvatoriju luke te plato ukrcajnog čekališta sa tri traka i parkirališta.

“Činjenica je da mi danas ulažemo oko dvije milijarde kuna u luke na Jadranu, to je najveći investicijski ciklus u posljednje vrijeme, a što možemo zahvaliti i korištenju europskih sredstava.”, rekao je ministar prilikom obilaska trajektnog pristaništa te spomenuo kako se na području Zadarske županije provode tri velika EU projekta. Uz završenu luku Tkon, tu su projekti obnove rive u Zadru i luke Sali.