Ministar Butković na predstavljanju projekta ‘Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres’

CRES, 30.08.2019.

Svečano predstavljanje projekta rekonstrukcije i proširenja zapadnog dijela creske luke održano je danas u gradu Cresu u nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića.

Uz ministra Butkovića, na prezentaciji su sudjelovali i zamjenica župana Primorsko – goranske županije, Marina Medarić, gradonačelnik Grada Cresa, Kristijan Jurjako te zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula, dok je investiciju ispred nositelja projekta predstavio Anton Opatić, ravnatelj Županijske lučke uprave Cres.

Cilj projekta je omogućiti prihvat linijskih putničkih brodova i bolju prometnu povezanost grada Cresa s drugim kvarnerskim otocima te bolju zaštitu creske uvale od udara vjetra i valova. Osim toga, osigurat će se i kvalitetniji pristup luci, kako za pješake, tako i za osobe smanjenje pokretljivosti, ali i bolja dostupnost za vozila dostave i hitnih službi.

Tijekom svog izlaganja ministar Oleg Butković podsjetio je na ulogu i značaj ovog i drugih infrastrukturnih projekata duž Jadranske obale. „U hrvatsku prometnu infrastrukturu u ovom trenutku ulažemo oko 20 milijardi kuna, te smo sada na oko 90 % ugovorenih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je iz CEF-a ugovoreno oko 95% novca. Do sada su potpisani ugovori za radove u čak 11 jadranskih luka, vrijedni oko 300 milijuna kuna, dok će se preostali ugovori, ukupne vrijednosti oko 700 milijuna kuna, potpisati do kraja godine“.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela creske luke iznosi 39,1 milijuna kuna, a financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., pri čemu ukupna bespovratna sredstva za projekt iznose 34.3 milijuna kuna, od toga 29.2 milijuna iz Kohezijskog fonda te 5.1miljuna kuna iz Državnog proračuna.

Osim ukupnom povećanja kvalitete života stanovnika otoka Cresa i otočića cresko-lošinjskog arhipelaga rekonstrukcija i dogradnja zapadnog djela luke Cres osigurat će i kvalitetnije uvjete za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma.