Ministar Butković potpisao ugovor za nabavu novih vlakova za HŽ Putnički prijevoz

Zagreb, 21.9.2020.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o., Željko Ukić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislav Petric potpisali su danas ugovor za osiguranje bespovratnih sredstava za projekt ‘Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima‘. Na svečanosti je sudjelovala i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su ministrica Nataša Tramišak i potpisnici ministar Oleg Butković, predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i ravnatelj SAFU Tomislav Petric

Potpisivanjem današnjeg Ugovora osigurat će se sredstva za nabavu ukupno 21 novog niskopodnog vlaka, od čega će 11 vlakova biti namijenjeno gradsko – prigradskom, a deset regionalnom prometu. Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od jedne milijarde kuna. Prihvatljivi troškovi projekta će se sa 85% iznosa ili 880 milijuna kuna financirati iz EU fondova, odnosno Kohezijskog fonda, dok će se preostali dio sredstava osigurati putem Državnog proračuna.

Ovo je nastavak ulaganja u prometnu infrastrukturu, čiji je investicijski ciklus težak preko 20 milijardi kuna. Zahvaljujući ovome Projektu HŽ Putnički prijevoz će do kraja 2024. godine imati oko 60 posto obnovljenog voznog parka. Smisao cijelog projekta jest da se vlakovi ubrzaju, odnosno da Hrvatska u idućim godinama izgradi moderan željeznički sustav koji će biti uz bok sustavima europskih zemalja.”, istaknuo je ministar Butković.

Predsjednik Uprave HŽPP-a, Željko Ukić kazao je pak kako bi vlakovi u redovnom prometu mogli biti do 2023. godine.

Potpisnici su se nakon potpisivanja ugovora obratili nazočnima

Podsjetimo, riječ je o vozilima niskopodne kompozicije, koji će u regionalnom prijevozu raspolagati sa kapacitetom od 200 sjedećih i 200 stajaćih mjesta, dok će u gradsko – prigradskom prometu imati oko 130 sjedećih i 380 stajaćih mjesta. Vlakovi će biti opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba s invaliditetom, prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor bit će pod videonadzorom. Uz veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz, vlakovi će putnicima pružati osjetno veću udobnost putovanja, kako zbog opreme i besplatnog WiFi-a, tako i zbog maksimalne brzine vozila od 160 km/h.

Nabava novih vozila dio je Projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza. Do sada je u sklopu navedenog Projekta osigurana nabava ukupno 12 novih vlakova, od kojih je većina u procesu proizvodnje.

Zahvaljujući novim vozilima HŽ Putnički prijevoz će kroz sljedeće dvije do tri godine raspolagati sa ukupno 32 nova vlaka. Obnova voznog parka utjecat će na ukupno poboljšanje kvalitete prijevozne usluge, pouzdanost i raspoloživost vozila, a što je, podsjetimo i jedan od središnjih ciljeva razvoja željezničkog prometa u Republici Hrvatskoj.

Delegacije institucija koje sudjeluju na projektu nabave vlakova napuštaju svečanost potpisivanja