Ministar Butković potpisao ugovore za projekt izgradnje podvožnjaka u Osijeku i nabavu 13 novih gradskih autobusa

OSIJEK, 21.5.2021.

U Osijeku su danas u nazočnosti predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju podvožnjaka i nabavu 13 novih gradskih autobusa.

Ugovore su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, gradonačelnik Osijeka, Ivan Vrkić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata, Tomislav Petric te predstavnici GPP Osijek.

Izgradnjom podvožnjaka riješit će se problem velikih prometnih gužvi u ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića. Investicija je vrijedna 93 milijuna kuna i sa 85 posto će biti financirana iz EU fondova, dok će preostalih 15 posto sredstava osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Zahvaljujem gradonačelniku Vrkiću, županu Anušiću, ministru Butkoviću i Hrvatskim cestama na partnerstvu u ovome projektu”, istaknuo je tom prigodom premijer Plenković te dodao kako će izgradnja novog podvožnjaka omogućiti kvalitetniji život i prohodniji promet za sve Osječanke i Osječane, kao i za sve one koji dolaze u Osijek.

Premijer se posebno osvrnuo i na nabavu novih gradskih autobusa, 32 milijuna kuna vrijedne investicije, koja će uz 85-postotno financiranje iz EU fondova omogućiti daljnju modernizaciju i obnovu sustava javnog gradskog prijevoza u gradu Osijeku.

Potpisivanje Ugovora pozdravio je i Osječko-baranjski župan, Ivan Anušić istaknuvši kako je ulica Sv. Leopolda Bogdana Mandića godinama jedna od najopterećenijih prometnica u gradu i županiji. “Desetljećima  je ova prometnica predstavljala problem pri ulasku u grad Osijek s južne strane, jer pružni prijelaz nije omogućavao prolaz vozilima tijekom odvijanja željezničkog prometa. U međuvremenu je revidirana projektna dokumentacija, te ćemo uskoro krenuti s realizacijom ovog iznimno važnog infrastrukturnog projekta kojim će se konačno riješiti ovaj dugogodišnji prometni problem“, istaknuo je župan Anušić.