Ministar Butković s predsjednikom Vlade u posjetu Splitu i Dubrovniku te u obilasku Pelješkog mosta

KOMARNA, 10.1.2022.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravili su u ponedjeljak, 10. siječnja u Splitu gdje su se sastali sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom te sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom.

Nakon održanog sastanka sa splitskim gradonačelnikom, ministar Oleg Butković dao je izjavu za medije u kojoj je podsjetio kako se posljednjih godina kontinuirano radi na rješavanju prometnih problema u Splitu, koji je u odnosu na druge gradove prometno zapušten. “Došli smo u fazu da svi ti veliki projekti krenu u konkretnu realizaciju. Projekt spoja Vučevica na D8 uključuje pristupnu centru tunel Kozjak i spoj na D8 u prvoj fazi, a kasnije novi most koji je još uvijek u fazi projektiranja i izrade dokumentacije. Ono što nam slijedi, s obzirom na to da je raspisan javni natječaj za izgradnju tunela i spojne ceste, je to da ćemo početkom veljače potpisati ugovor za tu pristupnu cestu koja je do samog ulaza u tunel sa sjeverne strane.”, rekao je ministar Butković te dodao i kako će početi radovi na Širini s obzirom da je izdana građevinska dozvola, a ugovor potpisan još prošle godine.
Ministar mora, prometa i infrastrukture podsjetio je i na niz drugih prometnih projekata koji nisu u gradu, a vežu se uz grad Split. “To je projekt od 2,5 milijarde kuna koji spaja Solin, odnosno Split i Omiš i na nekim dionicama se tu već izvode radovi. To je danas jedini prometni projekt u Hrvatskoj koji će imati financiranje u novoj financijskoj omotnici, vrijednosti koliko iznosi i Pelješki most.”, podsjetio je ministar i izrazio zadovoljstvo održanim sastankom.

Nakon Splita, predsjednik Vlade Plenković i ministar Oleg Butković s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatskih cesta obišli su gradilište Pelješkog mosta u Komarni. Ministar Butković u razgovoru za Novu TV, a nakon obilaska gradilišta, najavio je da će polovicom 2022. godine prva vozila prijeći Pelješki most. Pojasnio je kako je u ljeto na Mostu spojena i posljednja čelična konstrukcija, a uskoro kreće i završno asfaltiranje. “Most će kroz desetak dana krenuti u fazu tehničkog pregleda.”, rekao je ministar te kazao kako bi prvi dio pristupnih cesta trebao biti gotov u svibnju, a krajem lipnja će se otvoriti most i dio pristupnih cesta. Ministar se osvrnuo i na ostatak projekta Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. “Mi ćemo otvoriti drugu i treću fazu pristupnih cesta do stare pelješke ceste – ostatak, četvrtu fazu koja uključuje Most Ston i dio pristupnih cesta bi trebao biti gotov na jesen.”, zaključio je ministar.

Nakon obilaska gradilišta Pelješkog mosta, predsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture u Dubrovniku su se sastali s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem.