Ministar Butković u obilasku lučkih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije

DUBROVNIK, 26.04.2021.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je danas lučke infrastrukturne projekte na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Svoj posjet Županiji ministar Butković započeo je u Dubrovniku gdje je u tijeku projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale. Riječ je o jednom od ukupno osam projekata lučke infrastrukture na području Dubrovačko-neretvanske županije u koje se trenutno ulaže više od 800 milijuna kuna.

Projekt se sastoji od tri faze, trajat će 30 mjeseci, a osim obnove i rekonstrukcije obale uključuje i proširenje ceste, nakon čega će promet obalom biti dvosmjeran. Prihvatljivi troškovi projekta uređenja i proširenja obale iznose 70 milijuna kuna, dok su ugovorena ukupno 52 milijuna kuna s PDV-om“, rekao je nakon obilaska gradilišta ministar Butković te dodao kako se nikad u projekte lučke infrastrukture u Republici Hrvatskoj nije ulagalo kao danas, i to ponajviše zahvaljujući EU fondovima i nacionalnim sredstvima. “Naša najjužnija Županija ima najviše takvih projekata, njih čak osam“, istaknuo je zadovoljno ministar Butković.

U obilasku je sudjelovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je istaknuo kako će se Lapadska obala po završetku radova u potpunosti preurediti u prostor s obnovljenom i proširenom obalom te uređenom cestovnom i komunalnom infrastrukturom. “Uvjeren sam da će projekt Lapadske obale biti uspješno okončan, kao i to da će grad Dubrovnik nakon 30 godina zapuštenosti dobiti jedan kompletno uređen i komunalno obnovljen prostor”, rekao je tom prigodom gradonačelnik Franković.

Župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako je sa 6,7 milijardi kuna Dubrovačko-neretvanska županija najbolja u Republici Hrvatskoj po korištenju europskih sredstava, ali i nacionalnih sredstava za lučku infrastrukturu. “Od početka smo prepoznali značaj sredstava Europske unije i maksimalno ih koristili za provedbu projekata za naše građane. Sve to ne bismo mogli bez potpore više ministarstava i Vlade Republike Hrvatske koji podržavaju naše projekte“, kazao je nakon obilaska župan Dobroslavić.

Dodajmo kako je svoj posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji ministar Butković nastavio na poluotoku Pelješcu gdje je obišao radove na rekonstrukciji luke u Trpnju, vrijedne 16 milijuna kuna. Ministar se nakon Pelješca uputio u grad Korčulu u kojem su u tijeku radovi na izgradnji lukobrana Puntin te obnovi glavnog lukobrana ACI-jeve marine Korčula. Posjet Županiji ministar Butković završio je u Veloj Luci gdje je prisustvovao potpisivanju ugovora za radove na projektu izgradnje novog pomorsko – putničkog terminala vrijednog čak 75 milijuna kuna.