Ministar Butković u Zadru na sastanku sa županom Longinom i u obilasku radova na projektu rekonstrukcije i izgradnje lučke infrastrukture

ZADAR, 24.1.2022.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u pratnji državnog tajnika za more Josipa Bilavera, predsjednika uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića te predsjednika uprave HŽ Infrastrukture Ivana Kršića boravio je u ponedjeljak, 24. siječnja, u Zadru, gdje se sastao sa zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem.

Na sastanku je bilo riječi o prometnim projektima na području Zadarske županije, a u izjavi za medije nakon sastanka, ministar mora, prometa i infrastrukture, kao jedan od prioritetnih projekata cestovne infrastrukture na području Zadarske županije istaknuo je izgradnju spoja Zadar 1 s gradom Zadrom četverotračnom brzom cestom. „Za novu cestu postoji i prostorno-planska dokumentacija, a Hrvatske ceste će krenuti u projektiranje čitave dionice.”, rekao je ministar. Projekt će biti težak nekoliko stotina milijuna kuna zbog čega će izgradnja prometnice biti fazna.

Ministar Butković dotaknuo se i projekta izmještanja državne ceste D306, u zapadnom dijelu grada. Realizacija ovog projekta bi značajno doprinijela smanjenju prometnih gužvi, a ministar mora, prometa i infrastrukture je dodatno istaknuo kako nije riječ o obilaznici Zadra te da će se projekt obilaznice u skoroj budućnosti definirati kroz prostorni plan Grada i Županije.

Ministar Butković naglasio je kako Ministarstvo trenutno u prometnu infrastrukturu, na području cijele Hrvatske, ulaže više od 25 milijardi kuna.

Što se tiče željezničke infrastrukture, na sastanku u Zadru razgovaralo se o projektu izmještanja pruge, vrijednom oko 500 milijuna kuna za koji se planiraju osigurati sredstva iz europskih fondova, a kroz mjesec dana će se krenuti s dokumentacijskom pripremom projekta.

Ministar je spomenuo i da je Zračna luka Zadar uvrštena u financiranje kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te se očekuje kako će u  ovoj godini biti raspisan natječaj i započeti izvedba projekta izgradnje elektrane na aerodromu, u vrijednosti od 70 milijuna kuna, a u planu je i izgradnja priključka zračne luke na postojeću četverotračnu brzu cestu.

Nakon sastanka u Zadarskoj županiji, ministar Butković je obišao gradilište obnove zadarske rive, na Poluotoku, gdje ga je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić izvijestio o tijeku i dinamici radova. Škifić je istaknuo kako je u planu da radovi na prvoj, drugoj i četvrtoj fazi obnove zadarske rive, koji se izvode na potezu od Foše do Morskih orgulja, budu završeni do početka ljeta 2022. godine. „Do ljeta bi dakle trebala biti u potpunosti završena prva i druga faza obalnih radova te popločenje na prvoj fazi, dok bi se oblaganje rive kamenom na drugoj fazi (od Hotela Zagreb do gata) obavljalo tijekom ljeta, nakon povlačenja teške mehanizacije. Istovremeno bi se pokušali završiti teški obalni radovi na četvrtoj fazi, od gata do Morskih orgulja.”, istaknuo je Škifić, dok su produženje gata i njegova obnova u planu nakon sezone.

Ministar je prethodno spomenuo i kako je Zadarska županija jedna od uspješnijih županija u projektima lučke infrastrukture. „Nakon luke u Tkonu, gradi se luka u Salima, obnavlja se obala u Zadru, a kroz novu financijsku perspektivu i nacionalni program oporavka, pripremamo luke Preko i Biograd.”, pojasnio je ministar Butković.