Ministar Oleg Butković potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.’

Zagreb, 29.1.2019.

U zagrebačkoj Gradskoj upravi jutros su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i direktorica Zagrebačkog električnog tramvaja Ljuba Žgela potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.“.

Riječ je o drugom po redu projektu u okviru kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje bespovratna sredstva za nabavku novih autobusa Gradu Zagrebu tj, ZET-u, a njegova je vrijednost 55.836.000 kuna, od čega ukupna bespovratna sredstva za nabavu 29 novih autobusa iznose 44.668.810 kuna.

Samom potpisivanju ugovora prethodilo je obraćanje okupljenim predstavnicima medija. Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuo je važnost Projekta kojim Agencija sudjeluje u popularizaciji javnoga gradskog prijevoza unaprjeđenjem njegove kvalitete: „Ovo nam je drugi ovakav projekt; i 2017. smo nabavili 15 autobusa koji danas voze po gradu, a na njima je oznaka strukturnih fondova. U Zagrebu se prema podacima samo 12 posto građana vozi javnim prijevozom, pa se nadam da će ovaj projekt doprinijeti da se što više građana počne koristiti javnim prijevozom te da kvaliteta života poraste. Mi ćemo kao agencija reagirati brzo i ekspeditivno nabaviti autobuse i realizirati sve projekte na koje nam se Grad prijavi.“

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pozdravio je potpisivanje Ugovora i naglasio doprinos Projekta politici kvalitetnog upravljanja gradskim resursima. „Kada se napravi sinergija onda se naprave dobre stvari. I prije, u 2017. i sada. Ovo je samo jedan od projekata s Vladom RH, a slijedi nam i povezivanje zračne luke Franjo Tuđman s centrom grada tramvajskom linijom. Ovaj nam je projekt od velikog značaja, a mi pokušavamo gospodariti što bolje sa svakom kunom.“. – rekao je gradonačelnik Bandić.

Resorni ministar Oleg Butković neposredno pred potpisivanje Ugovora osvrnuo se na činjenicu da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture njime upotpunilo Program u vrijednosti od 314 milijuna kuna za devet hrvatskih gradova: „Ukupno smo dodijelili 187 novih autobusa, i to bespovratnim sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija, koji pokriva 85% sredstava, a grad Zagreb pokriva 15%. Nadamo se da će ovime biti smanjen pritisak na centar grada i da će građani početi više koristiti javni prijevoz. Ovim smo projektom došli do 80% iskorištenosti dogovorenih sredstava iz programa Konkurentnost i kohezija u pogledu infrastrukturnih projekata. Time smo pokrenuli investicijski proces od oko 20 milijardi kuna za hrvatsko gospodarstvo, a cilj korištenja tih sredstava jeste pokretanje investicijskog procesa.“. – naglasio je ministar Oleg Butković.

Cilj ovog Projekta je osigurati održivu i kvalitetnu uslugu javnog gradskog prijevoza nabavom novih autobusa, koji će omogućiti povećanje kvalitete pružanja usluge te smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Novi autobusi će prometovati na ukupno 17 linija na području grada Zagreba kojima su dosad prometovali stari.