Ministar Oleg Butković potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ i „Izgradnja lukobrana Puntin-luka Korčula“

KORČULA, 29.07.2019.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković zajedno je sa predsjednikom Vlade,  Andrejom Plenkovićem sudjelovao na današnjoj svečanosti potpisivanja Ugovora za izgradnju luka na otoku Korčuli.

Ministar Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric te ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela, potpisali su Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte: „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“.

Projekt „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ uvelike će pridonijeti smanjenju prometnih gužvi, riješiti ugroženu prometnu sigurnost i prekapacitiranost trajekta što je važno za gospodarski razvoj i kvalitetu života na otoku. Premještanjem luke iz centra Vela Luke u novi terminal na prostoru ispred bivše tvornice „Jadranka“ omogućit će se privez većim brodovima, koji će zadovoljiti potrebe povećanog prometa.

Pomorsko- putnički terminal Vela Luka gradit će se etapno, u prvoj etapi će se izgraditi dva veza duljine 150 m i 70 m na za potrebe domaćeg trajektnog prometa uz izgradnju potrebne operativne zaobalne površine, dok će se u drugoj etapi izgraditi treći vez duljine 130 m za potrebe obalnog trajektnog prometa.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 111. 2 milijuna kuna, od čega EU doprinos iznosi 77.2 milijuna kuna, a nacionalni je doprinos 13.7 milijuna kuna.

Drugi potpisani Ugovor se odnosi na projekt „Rekonstrukcija lukobrana Puntin- luka Korčula“, čiji su potpisnici ministar Oleg Butković, ravnatelj SAFU Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Vedran Leleković.

Cilj projekta je povećati sigurnost i kvalitetu povezanosti otoka Korčule s okolnim otocima i kopnom, ali i stvaranju boljih uvjeta za povećanje kvalitete života otočana.

Lukobran Puntin koji je sastavni dio zapadne obale Korčule, na kojoj se odvija linijski prijevoz, karakterizira znatna oštećenja i deformiranost koje u konačnici stvaraju nove probleme poput oštećenja brodova, a samim time povećava se rizik sigurnosti putovanja. Rekonstrukcijom lukobrana osigurati će se sigurno i redovito povezivanje otoka Korčule s obližnjim otocima i kopnom, prvenstveno gradovima Splitom i Dubrovnikom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 10.5 milijuna kuna, od čega EU doprinos iznosi 8.9 milijuna kuna, a nacionalni doprinos je 1.6 milijuna kuna.

Prilikom potpisivanja Ugovora ministar Butković osvrnuo se na mogućnosti i prilike koje donose EU fondovi kao i značaj projekata koji mijenjaju prometnu sliku pomorske Hrvatske.

„Imamo 700 milijuna kuna za ovakve i slične projekte, a do kraja godine nas čekaju potpisivanja u svih sedam primorskih županija. Čak 85 posto sredstava sufinancira Europska unija, a 15 posto Ministarstvo. To je velika pomoć lučkim upravama, a projekti ne samo da povezuju otoke, već su i lice i naličje svakog mjesta“, istaknuo je ministar Butković.