Ministar Oleg Butković u radnom posjetu projektu izgradnje Pelješkog mosta

Komarna, 20.10.2020.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je 20. i 21. listopada u dvodnevnom radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Prvog dana radnog posjeta ministar Butković obišao je radove na projektu izgradnje Pelješkog mosta. U obilasku su sudjelovali i saborski zastupnik Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, kao i mnogobrojni predstavnici medija.

Sve skupa ide jako dobro, nema većih kašnjenja, a neki od izvođača su i ispred roka. Radove izvode respektabilne tvrtke koje u određenom trenutku mogu i pojačati izvođenje radova. Vjerujem da ćemo kroz godinu i pol dana biti gotovi s cijelim projektom te otvoriti Pelješki most s pristupnim cestama.”, rekao je nakon obilaska ministar Butković.

Delegacija odjevena u zaštitne prsluke i kacige u obilasku gradilišta

Dodajmo kako se na gradilištu mosta i pristupnih cesta u ovom trenutku nalazi više od 690 radnika, a svi se radovi, usprkos pandemiji koronavirusa, odvijaju prema planu. U tijeku je okrupnjavanje čelične konstrukcije i betoniranje središnjeg pilona te je nastavljena proizvodnja segmenata čelične konstrukcije u tvorničkim pogonima u Kini, a isti su još početkom tjedna dopremljeni na gradilište. Radi se i na pristupnim cestama, dok izvođači istodobno obavljaju radove na iskopima trase i tunela.

Nakon obilaska gradilišta ministar Oleg Butković održao je operativni radni sastanak s predstavnicima izvođača radova u prostorijama Hrvatskih cesta u Komarni. Zaključeno je kako izgradnja mosta i spojnih cesta napreduje uspješnom dinamikom, što je potvrdio i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić.

Nastojimo utjecaj pandemije svesti na minimum. Imamo koordinacije svaki tjedan, sagledavamo probleme, kao i zadane rokove. Ujedno, radimo izmjenu dokumentacije kako bi omogućili izgradnju čvora Brijesta, kojeg ćemo odmah nakon izgradnje mosta moći pustiti u promet.”, istaknuo je Škorić.

Na sastanku je sudjelovao i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je rekao kako je Pelješki most geostrateški projekt od najveće važnosti. ”Izgradnja mosta potaknut će daljnji gospodarski razvoj na Pelješcu i našim otocima, ali i u Dubrovniku kao županijskom središtu.”, naglasio je župan Dobroslavić.

Operativni radni sastanak s predstavnicima izvođača održan je pod mjerama zaštite od prijenosa koronavirusa

Podsjetimo kako je projekt izgradnje mosta Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 3,2 milijardi kuna te je potpisan u travnju 2018. godine. Projekt se sa 85 posto prihvatljivih troškova financira sredstvima EU. Dionicu Duboka – Sparagovići/Zaradeže gradi austrijski Strabag, a dionicu stonske obilaznice i poddionice na dijelu Sparagovići/Zaradeže –  Prapratno i Prapratno – Doli, grčka tvrtka Avax. Riječ je o iznimno zahtjevnom građevinskom pothvatu koji uključuje izgradnju nekoliko mostova, vijadukata i tunela.

Radni posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji ministar Butković završio je u Dubrovniku na sastanku s predstavnicima Županije na temu prometnih projekata na području krajnjeg juga Hrvatske. Na sastanku je između ostalog, predstavljena i studija izvodljivosti dovršetka autoceste od Metkovića do Dubrovnika, a bilo je riječi i o ranije završenim studijama izvodljivosti za brzu cestu do Zračne luke Dubrovnik te brzu cestu na Pelješcu. Posebno su izdvojeni projekti županijske lučke infrastrukture, u koje se trenutno ulaže gotovo 600 milijuna kuna, od čega čak 500 milijuna kuna iz europskih fondova.

Na Pelješkom mostu u tijeku je okrupnjavanje čelične konstrukcije i betoniranje središnjeg pilona

U radovima okrupnjavanja čelične konstrukcije i betoniranja središnjeg pilona koristi se teška mehanizacija

Na gradilištu mosta i pristupnih cesta radovi se, usprkos pandemiji koronavirusa, odvijaju prema planu