Objavljen Poziv za sufinanciranje unaprjeđenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa

  1. listopada 2017.

 

Objavljen je Poziv za sufinanciranje unapređenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa ukupne vrijednosti 176,5 milijuna kuna. Realizacijom projekata predviđenim ovim Pozivom poboljšati će se integriranost hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu te će utjecati na savladavanje ključnih prepreka za lokalni gospodarski rast.

 

Predviđena ulaganja u sklopu ovog Poziva odnose se na financiranje izgradnje i modernizacije infrastrukture u lukama od županijskog i lokalnog značaja s ciljem poboljšanja usluga prijevoza tijekom cijele godine neovisno o zagušenju prometa zbog turističke sezone i time poboljšanje dostupnosti zapošljavanja, obrazovanja i drugih usluga otočnim zajednicama.

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem ograničenog postupka dodjele bespovratnih sredstava do krajnjeg roka za prijavu tj. do 31.12.2018 ili do iskorištenja raspoloživih sredstava predviđenih za ovaj Poziv.

Unaprijed definirani prijavitelji su luke otvorene za javni promet od županijskog i lokalnog značaja tj. ukupno 28 projekata koji su definirani sukladno prethodnoj analizi i Investicijskom planu razvoja luka otvorenih za javni promet.

Najviša stopa sufinanciranja iznosi do 100 % ukupno prihvatljivih troškova od čega postotak sufinanciranja prihvatljivih troškova iz sredstava Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. može iznositi do najviše 85%, dok će se obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od najmanje 15 % osigurati iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.