Održana konferencija „Povezana Hrvatska: ozelenjavanje mobilnosti“

ZAGREB, 26.10.2023.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske sudjelovao je u četvrtak, 26. listopada 2023. godine na konferenciji „Povezana Hrvatska: ozelenjavanje mobilnosti“ koja se održala u Zagrebu u organizaciji Europske investicijske banke (EIB) i Jutarnjeg lista. Konferencija je okupila predstavnike Vlade, cestarskih i željezničarskih tvrtki te raznih financijskih i drugih institucija koji su raspravljali o ozelenjavanju mobilnosti i svih vrsta prometa uz digitalnu transformaciju, kao i o smanjenju zagađenja koje ima veliku važnost u Europskoj uniji i Hrvatskoj te iziskuje velika ulaganja, koja Hrvatska osigurava iz fondova Europske unije, proračuna i zajmova.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković uvodno se obratio okupljenima naglasivši važnost ulaganja u ozelenjavanje mobilnosti i svih vrsta prometa te je istaknuo kako se u Hrvatskoj u prometnu infrastrukturu trenutno ulaže oko 3,5 milijardi eura, ponajviše zahvaljujući europskim sredstvima, s ciljem održivosti, tehnoloških inovacija, zelene i digitalne tranzicije prometa. U konačnici, cilj je prometni sustav provesti kroz zelenu i digitalnu tranziciju te tako promicati smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima u sektoru prometa, pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković koji je pritom spomenuo i dio projekata koji se provode. „Pokrenuti su projekti obnove voznih parkova gradskih autobusnih poduzeća i nabavljeno je ukupno 412 autobusa za 10 gradova, pokrenuti su projekti unapređenja željezničkog voznog parka što se odnosi na nabavu 21 novog elektromotornog vlaka i nabavu 2 baterijska vlaka. Moderniziraju se sustavi javnog gradskog prijevoza i kroz ulaganja u nabavu novih niskopodnih tramvaja – 20 za Zagreb i 10 Osijek, a obnavlja se i tramvajska infrastruktura u ovim gradovima“, rekao je Butković pojasnivši kako je Nacionalni plan oporavka i otpornosti  (NPOO) otvorio vrata za financiranje novih i jedinstvenih projekata, a u sklopu ovog Plana predviđene su investicije koje doprinose održivom razvoju i najveći naglasak stavljen je upravo na projekte koji će pridonijeti ozelenjivanju prometa. „Tu govorimo o nabavi najmanje 70 autobusa na električni ili vodikov pogon, sufinanciranju kupnje najmanje 2.000 novih vozila na električni ili vodikov pogon, o potpori izgradnji infrastrukture za punjenje vozila alternativnim gorivom, i drugima“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar dodavši da je ukupna vrijednost planiranih investicija u okviru NPOO-a koje doprinose održivom razvoju nešto više od 265,4 milijuna eura.

Spomenuo je i nedavno potpisan Ugovor za projekt Elektrifikacije i ozelenjivanja sustava prihvata i otpreme zrakoplova te električnog napajanja zrakoplova u Zračnoj luci Zadar, zatim potporu dijelu investicije „Istraživanje, razvoj i proizvodnja vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture“, kao i obnovu pruge kroz Zagreb od Zapadnog do Glavnog kolodvora. Govoreći o ulaganjima u željeznički sektor rekao je kako se trenutno ulaže oko milijardu eura i naglasio kako je to područje u koje će najviše ulagati u idućem razdoblju.
Krećemo u obnovu 70 posto regionalnih i lokalnih pruga. U suradnji s EIB-om planiramo zajam u iznosu od 900 milijuna eura kojim ćemo financirati ovaj projekt“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković pojasnivši kako je kredit planiran jer obnovu ovih pruga Europska unija ne financira, budući da se ne nalaze na EU prometnim koridorima. Potpredsjednik Vlade i ministar Butković nadalje je istaknuo kako se, osim željeznice, radi i na cestovnim projektima koji su ponajprije usmjereni na izgradnju obilaznica i izmještanja prometa iz središta gradova te uklanjanje crnih točaka, dodao je i da se radi na projektu uvođenja elektroničke naplate cestarine, događa se veliki investicijski ciklus u morske luke, ali i daje potpora nabavi plovila s nultom stopom emisije štetnih plinova u pomorskom i riječnom prometu.

Promet se mora preobraziti ka održivosti, a pametna rješenja traže i velika ulaganja. Promet je krvotok za sve aktivnosti, ali su i izazovi veliki, kako smanjiti ugljični otisak, zagađenja okoliša i zraka, buku i drugo što sada prati promet te je i zato važno ozelenjavanje ili primjena zelenih i održivih načela u razvoju prometa“, izjavio je ministar financija Marko Primorac naglasivši kako je to ključ regionalne konkurentnosti Hrvatske.

Potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwińska istaknula je kako jepromet jedini sektor u kojem raste emisija stakleničkih plinova te da je EIB klimatska banka. „Za klimatske i zelene projekte u prometu je u 2022. bilo čak 80 posto od svih kredita, a sve ih je više i u Hrvatskoj, i tu je EIB već prisutan, od Pelješkog mosta, s kreditima za općinske infrastrukture, željeznicu i druge važne za razvoj zelenog i održivog prometa“, zaključila je potpredsjednica EIB-a.