Održana konferencija projekta izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca

ILOK, 4.4.2022.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je sa suradnicima boravio u Iloku, u radnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje se sastao s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije te sudjelovao na početnoj konferenciji projekta izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca.

Posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji započeo je radnim sastankom s vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem, saborskim zastupnicima i predstavnicima lokalne i regionalne vlasti u toj županiji, a na kojem je govora bilo o prometnim projektima, između ostalog, o Srijemskoj transverzali, željezničkim projektima, luci Vukovar, cesti od Vinkovaca do Tovarnika i drugima.

“Ovaj današnji posjet prilika je upravo da pokušamo sve one projekte, koji su bitni za Vukovarsko-srijemsku županiju i ovaj kraj Hrvatske, intenzivirati, pojačati.”, rekao je ministar Oleg Butković u izjavi za medije nakon održanog sastanka te dodao kako je povod današnjem posjetu konferencija projekta izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca, budući su počeli radovi na prvoj dionici, odnosno, četvrtoj fazi projekta Srijemske transverzale.

“Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca” projekt je koji predstavlja prvu od preostale tri faze projekta izgradnje Srijemske granične transverzale, a uključuje izgradnju prometnice kojom će se zaobići dionica državne ceste D57 kroz naselja Apševci i Lipovac, koja je identificirana kao crna točka.

“Za ovaj su projekt osigurana europska sredstva, preko 100 milijuna kuna. Cijela dionica je ključna, a vrijednost joj je oko milijardu kuna i vidjet ćemo kroz slijedeću financijsku perspektivu, novu omotnicu da se izfinancira taj vrlo važan projekt spajanja Iloka na autocestu.”, rekao je ministar Butković. Procijenjena vrijednost izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca, dijela Srijemske transverzale, iznosi oko 129 milijuna kuna. Izvođač radova uveden je u posao u siječnju ove godine i započeo je s pripremnim radovima.

Podsjetimo, Srijemska granična transverzala, projekt je kojim bi se Ilok povezao na autocestovnu mrežu, ukupne duljine oko 40 kilometara, a do sada je, uz spomenute započete radove na obilaznici Apševaca i Lipovca, izgrađena obilaznica Iloka. Preostaje, dakle, izgradnja preostale dvije dionice, a za koje je ministar kazao da će do kraja godine imati građevinske dozvole.

“Preostaje nam tražiti mogućnosti financiranja i početka radova u slijedećoj godini tako da bi projekt Srijemske transverzale, u slijedeće tri, najviše četiri godine završili.”, kazao je ministar Oleg Butković, koji se u izjavama za medije osvrnuo i na ostale teme razgovora i ulaganja na području Vukovarsko-srijemske županije.

“Vinkovci – Vukovar je pruga koja ide dobro, prema svome kraju. Ove godine nas očekuje, budući smo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurali jedan dio sredstva, raspisivanje natječaja za prvu dionicu dugo očekivanog projekta obnove pruge od Zagreba prema Vinkovcima.”, rekao je ministar Butković dodavši da se razgovaralo i o obnovi svih državnih cesta, kao i o razvoju luke Vukovar koja bi išla u nove kapacitete, povećanje tereta. “To je nešto što svakako podupiremo, za što postoje i europska sredstva i čemu dajemo snažnu potporu.”, rekao je Butković te za kraj poručio kako je ovo vrlo potencijalan kraj, koji prometno još uvijek nije na razini na kojoj bi trebao biti te kako je “naša zadaća upravo da se ubrzaju svi ti projekti”.