Održana konferencija za prometno i kulturno značajni projekt obnove zadarske rive

ZADAR, 29.07.2021.

Početna konferencija projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar – Poluotok održana je danas u dvorištu Doma Zadarske županije. Na konferenciji je predstavljen projekt obnove zadarske rive, kojim će se stvoriti uvjeti da Obala kralja Petra Krešimira IV preuzme prihvat plovila koja trenutno pristaju u luci Zadar – Poluotok, napose liniju 409 Zadar – Preko.

Događaju su prisustvovali državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Projekt obnove zadarske rive sastoji se od tri faze. Prvu fazu čini rekonstrukcija Obale kralja Petra Krešimira IV, drugu fazu čini sanacija i dogradnja gata u dužini od 15 metara, dok je rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale predviđena kao treća faza projekta.

Prema riječima državnog tajnika Josipa Bilavera, predstavljeni projekt povratiti će zadarskoj rivi stari sjaj, koji je utjecajem vremena, juga i mora znatno narušen.

„Ono što je bitno jest da će riva nakon obnove biti i dalje dostupna građanima, bez ikakvih ograničenja. Obnova rive nije samo vizualnog i funkcionalnog karaktera, već i simboličnog. Svi koji dođu u Zadar znaju da je riva važno mjesto za Zadrane, da kao takva simbolizira svu ljepotu i jedinstvenost Zadra. Tu je i najljepši zalazak sunca na svijetu, koji je opjevan baš sa zadarske rive. I meni osobno ovo je najdraži projekt na morskoj obali“.

Tijekom konferencije, za početak izvođenja radova na obnovi zadarske rive određen je period nakon turističke sezone. Zadarska riva koja će nakon sanacije svojom ljepotom i funkcionalnošću izmamiti osmijehe na lice mnogih, trebala bi biti dovršena do kraja 2023.

Ukupna vrijednost projekta je 67,5 milijuna kuna, od čega 56,62 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.