Održana početna konferencija projekta „Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja LU Senj u uvali Stinica”

SENJ, 13.6.2022.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u ponedjeljak, 13. lipnja 2022. godine, u Senju gdje je sudjelovao na početnoj konferenciji projekta „Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica”, na kojoj je potpisan ugovor za izvođenje radova na tom trajektnom pristaništu.

Ugovor o izvođenju radova na trećoj rampi na trajektnom pristaništu potpisali su ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić i Nikša Musulin, predstavnik odabranog izvođača radova Pomgrad inženjering d.o.o..

Projekt trajektnog pristaništa infrastrukturni je projekt vrijedan 18,9 milijuna kuna, od čega je 16,1 milijuna kuna iz europskih izvora, kojim će se osigurati bolja povezanost otoka Raba s kopnom te će se omogućiti povećanje broja održanih linija tijekom cijele godine što će rezultirati boljom dostupnošću zapošljavanja, obrazovanja i boljom kvalitetom života stanovnika otoka Rabu, Senja i cijele Ličko-senjske županije.

„S ovim projektom, a prethodno smo završili Mišnjak koji je na otoku Rabu, zapravo ćemo logistički napraviti da će i Stinica i Mišnjak biti u svakom trenutku dostupni, a mogućnost pristajanja i sama gužva koja se događa u tim pristaništima će biti riješena na kvalitetan način.”, istaknuo je ministar Butković te dodao kako se trenutno ulaže oko 2 milijarde kuna u ovakve i slične projekte. “Ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali jer se nikada, kao u posljednjih nekoliko godina, nije ulagalo u luke i u rive i to je jako dobro.”, izjavio je ministar naglasivši kako se trenutno provode 22 projekta sufinancirana europskim sredstvima koji će, osim otočnog povezivanja i stvaranja novih kapaciteta, doprinijeti preobrazbi lica i naličja svakog mjesta.

Podsjetimo kako je položaj luke Stinica nepovoljan s obzirom na izloženost vjetru, zbog čega je i proizišla potreba za izgradnjom treće rampe, a projektom će se osigurati i minimalni gaz od 5 m za pristajanje dva broda, dok će sama rampa omogućiti bolju protočnost prometa za vrijeme najveće prometne potražnje.