Održana svečana primopredaja vozila za Osječki Gradski prijevoz

OSIJEK, 28.1.2019.

Danas je u Osijeku održana svečana primopredaja 12 novih niskopodnih autobusa za Osječki Gradski prijevoz. Primopredaja novih vozila održala se na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, a pored mnogobrojnih Osječana i Osječanki, prisustvovali su joj i predstavnici županijskih i gradskih vlasti koje su predvodili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i Gradonačelnik Grada Ivica Vrkić. Na svečanosti su sudjelovali i direktor osječkog GPP-a Mario Šapina i predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Damir Šoštarić.

Ukupna vrijednost novih autobusa iznosi 20 milijuna kuna, od čega je 18 milijuna kuna osigurano kroz bespovratna sredstva EU fondova i Državni proračun, dok su preostala dva milijuna kuna osigurali Grad Osijek i tvrtka „Gradski prijevoz putnika“ (GPP).

Župan Anušić prisutne je podsjetio na sjednicu Vlade RH koja se u prosincu 2017. godine održala u Osijeku, i na kojoj je između ostaloga bilo riječi i o realizaciji ovoga projekta. Naime, upravo je današnja primopredaja novih autobusa istinska potvrda opravdanosti i kvalitete projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kao i mnogih drugih aktivnosti koji se u sklopu rada Vlade RH provode na području pet slavonskih županija.

Direktor GPP-a Šapina govorio je o ciljevima projekta: “Ovo je početak našeg velikog projekta modernizacije javnog gradskog prijevoza u gradu Osijeku vrijednog više od 100 milijuna eura. Koristi će biti višestruke, putnici će imati komforniju, sigurniju i pouzdaniju vožnju. Što se tiče tvrtke GPP, imat ćemo ekonomičnije, racionalnije i rentabilnije poslovanje i, kao treće, tu je i ekološka komponenta, jer novi autobusi, osim što su niskopodni i najnovije generacije, imaju motore s mnogo nižom emisijom štetnih plinova. Ukratko, javni gradski prijevoz dižemo na višu razinu koju grad Osijek i putnici zaslužuju.”

Predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Damir Šoštarić ističe kako je nabava novih autobusa iz sredstava EU fondova u Osijeku prvi takav ugovor u Hrvatskoj.

Zaključimo kako će obnova voznog parka osječkog GPP-a podići ukupnu kvalitetu javnog gradskog prijevoza u Osijeku čime će se svim korisnicima omogućiti jedna bolja i po mnogočemu kvalitetnija usluga. Ekološki prihvatljiva vozila pozitivno će utjecati i na poslovanje GPP-a, i to ponajprije kroz racionalizaciju troškova i bolju dostupnost javnog gradskog prijevoza.