Održana završna konferencija projekta “Izgradnja ceste Pučišća – Povlja, dionica Pučišća – Uvala Luke”

PUČIŠĆA, 10.10.2022.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u ponedjeljak, 10. listopada u Pučišćima na otoku Braču, gdje je sudjelovao na završnoj konferenciji projekta „Izgradnja ceste Pučišća – Povlja, dionica Pučišća – Uvala Luke”.

Riječ je o vrlo vrijednom projektu Županijske uprave za ceste Splitsko–dalmatinske županije u koji je uloženo više od 60 milijuna kuna i koji je s 85 posto sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije.

„Ovo je prvi takav projekt koji je provela Županijska uprava za ceste kojoj ovim putem čestitam. Isto tako čestitam i županu Splitsko–dalmatinske županije s obzirom da je projekt realiziran u vro kratkom roku”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković i dodao kako je nakon prvih pet kilometara preostalo još njih 10, a za koje bi negdje početkom iduće godine trebala biti izdana građevinska dozvola.

„Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je i u sljedećoj financijskoj perspektivi predvidjelo financiranje ovakvih i sličnih projekata, budući da se 85 posto financiranja osigurava iz europskih fondova, dok 15 posto osigurava Vlada Republike Hrvatske, odnosno resorno Ministarstvo”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Butković te dodao kako ga posebno veseli suglasje koje vlada između bračkih općina, a odnosi se na realizaciju infrastrukturnih projekata, poput projekta luke u Bolu ili ranije završene obilaznice Ložišća.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković posebno se osvrnuo na projekt  luke u Omišu čijim završetkom će se omogućiti uspostava redovne trajektne linije između Omiša i Postire na Braču, a što će izravno doprinijeti kvalitetnijoj prometnoj povezanosti otoka Brača s kopnom.

Istaknimo kako će dionica ceste Pučišća – Uvala Luke uvelike doprinijeti gospodarskom razvoju istočnog dijela otoka Brača, na dijelu između Pučišća i mjesta Povlja. Završetkom projekta cesta će dodatno rasteretiti područje Grada Supetra i značajno skratiti vrijeme putovanja između trajektnih luka u Supetru i Sumartinu, dok će se udaljenost između Pučišća i Povlja smanjiti za najmanje 12,5 kilometara.

Dodajmo kako su na Konferenciji, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, sudjelovali i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić te gotovo svi gradonačelnici, odnosno načelnici s otoka Brača.