Održana završna konferencija za projekt “Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.”

ZAGREB, 24.11.2020.

Završna konferencija za projekt “Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.” održana je u autobusnom pogonu Podsused u utorak, 24. studenoga. Na predstavljanju rezultata projekta i prezentaciji novih autobusa sudjelovali su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Romčević Žgela.

Gradonačelnik Bandić je u svom obraćanju pohvalio suradnju Grada Zagreba, ZET-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na realizaciji projekta. „Dižemo standard organiziranog javnog prijevoza kako bi putnicima osigurali kvalitetnije i ugodnije putovanje”, dodao  je.

Predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Romčević Žgela pružila je uvid u značaj projekta za obavljanje zadaće javnog prijevoznika:
„U našem je voznom parku trenutačno 441 autobus, koji prijeđu 25 milijuna kilometara godišnje, a to najbolje govori o obimu našeg posla. U sklopu  ovog projekta nabavljeno je 15 niskopodnih autobusa proizvođača MAN i 14 proizvođača IVECO.”

Pristupne platforme za olakšan ulaz osoba s invaliditetom, video nadzor i klimatizacijski sustav neke su od glavnih prednosti novih vozila. Važna karakteristika su i najmoderniji motori EURO 6 ekološke norme, budući da je smanjenje štetnog utjecaja na okoliš jedan od glavnih ciljeva projekta.

Autobusi su nabavljeni na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog 29. siječnja 2019. godine. Investicija je vrijedna 55,8 milijuna kuna, a ostvaruje sufinanciranje iz Kohezijskog fonda EU u iznosu od 38 milijuna kuna, kao i 6,7 milijuna kuna potpore iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt je proveden u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”.