Otvorena rekonstruirana luka Rab

RAB, 12.4.2024.

U Rabu je obilježen završetak 3. faze projekta rekonstrukcije i sanacije obale u gradskoj luci, koju su u petak, 12. travnja svečano otvorili potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić i ravnatelj Županijske lučke uprave Rab Nenad Debelić.

Cilj je ovog projekta povećati sigurnost luke Rab i omogućiti sigurnije pristajanje brzobrodskih i ostalih brodskih linija, a time osigurati i kvalitetnije povezivanje Raba s kopnom. Novoizgrađeni gat štitit će luku od utjecaja valova i nepovoljnih vremenskih prilika. Podizanjem obale povijesna jezgra grada Raba zaštitit će se od plavljenja, a izradom novih temelja spriječit će se slijeganje postojeće obale. Na gatu je postavljena oprema za privez plovila i ormarići s energetskim priključcima.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo još jednim uspješno realiziranim projektom na području Primorsko-goranske županije „Ovaj projekt rekonstrukcije i sanacije u luci Rab nastavak je ulaganja u lučku infrastrukturu na otoku. Samo na području Primorsko – goranske županije realizirano je desetak velikih projekata. Zapravo nema danas županije gdje nisu vidljiva velika ulaganja i projekti u koje je uloženo oko 400 milijuna eura. To je ono što ja zovem renesansom na hrvatskoj obali, odnosno nikad većim ulaganjima u lučku infrastrukturu diljem priobalja, zahvaljujući europskim fondovima i Vladi RH. I sljedećih 10 godina obilježit će snažan investicijski ciklus i razvoj novih lučkih projekata.

Zadovoljstvo nastavkom ulaganja u razvoj rapskih županijskih luka izrazila je i pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić, koja je tom prilikom rekla: „Županijska lučka uprava Rab ovim kapitalnim projektom za otok Rab zaokružuje veliki višegodišnji investicijski ciklus, u razvoj lučkog područja, a ovim je projektom koji je promijenio vizuru grada odgovorila i na klimatske promjene.

Dobrodošlicu je sudionicima poželio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuvši značaj ovog projekta za grad Rab: „Želio bih zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta. Ovo je posebna prigoda i važan projekt za naš grad kao rezultat sinergije i suradnje na svim razinama s kojim svi možemo biti zadovoljni. Teško je danas ne biti emotivan pri pogledu na naš grad.

Prva faza projekta započela je izgradnjom ribarske luke i gata Pumpurela, a nastavila se cjelovitom rekonstrukcijom i sanacijom Obale Petra Krešimira u glavnoj gradskoj luci. Radovi na ovom zahtjevnom infrastrukturnom projektu trebali bi završiti koncem ove godine.

O radovima na ovom projektu govorio je i ravnatelj Županijske lučke uprave Rab Nenad Debelić, koji je predstavio aktivnosti na projektu i uputio zahvale Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Primorsko – goranskoj županiji na ustrajnoj potpori i ulaganjima u razvoj rapskih luka, čime su omogućili najveći investicijski ciklus u lučko područje u povijesti Raba. „Mi smo mala lučka uprava koja radi velike projekte i to ne bi bilo moguće bez svih koji su nam u tome pomogli, osobito naš osnivač, Primorsko – goranska županija na čelu sa županom Zlatkom Komadinom i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Butkovićem.  Ovi projekti su ulaganje u budućnost našeg otoka i ono što će ostati iza nas.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4,96 milijuna eura od kojih je 4,85 milijuna eura bespovratnih dodijeljeno u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, uključujući sredstva Europske unije i sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.