Otvoreno trajektno pristanište Žigljen

ŽIGLJEN, 12.6.2023.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u ponedjeljak, 12. lipnja 2023. godine na svečanosti otvorenja trajektnog pristaništa Žigljen, rekonstruiranog i dograđenog u okviru EU projekta vrijednog 9,74 milijuna eura.
Projektom su napravljeni radovi produljenja, odnosno dogradnje i rekonstrukcije obale 1, 2 i 3, dok se zahvatom omogućilo pristajanje plovila pri lošijim vremenskim uvjetima izgradnjom nasipa koji će štititi obale od vjetra i valova. Projektnim aktivnostima se smanjila potreba za manevriranjem na vezu i skratila su se trajanja manevra uplova i isplova te su se ispunili uvjeti za noćenje plovila u trajektnom pristaništu na obali 3. Samim projektom je osiguran i adekvatan privez, kao i sigurnost trajektne linije Prizna-Žigljen.

Obraćajući se okupljenima potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je kako je ovo jedan značajan infrastrukturni projekt, koji je, uz luku Tkon u Zadarskoj županiji, bio jedna od prvih investicija koja je dobila europsko financiranje.
„Čestitam svima onima koji su radili na ovom projektu, koji su ga podržavali.“, izjavio je Butković te naglasio kako je ona osoba koja je smatrala da ovdje treba napraviti luku bila vizionar. „Drago mi je da smo i mi prepoznali, i kao Ministarstvo i kao Vlada, da treba napraviti i ovo proširenje.“, nastavio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrkture istaknuvši kako je Vlada Republike Hrvatske od samih početaka, točnije od 2017. godine, otvorila vrata ovakvim investicijama. Nadalje je dodao kako se, uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava danas ulaže negdje oko 300 milijuna eura u projekte lučke infrastrukture.
„Mi smo zemlja okrenuta moru, živimo od mora i nama su ovakvi projekti ključni i s aspekta sigurnosti plovidbe i s aspekta turizma, rasta gospodarstva.“, nastavio je Butković osvrnuvši se na neke od projekata u okruženju, kao što su završene luke Mišnjak i Stinica te danas otvorena luka Žigljen. „Ostaje nam realizirati i Priznu i to je nešto što Lučka uprava Senj treba polako pripremati.“, izjavio je Butković naglasivši kako sredstava ima te da će se na jesen raspisati novi poziv i tako otvoriti mogućnost financiranja ovakvih projekata.