Počinje projekt rekonstrukcije luke Ubli na Lastovu

LASTOVO, 8.5.2023.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je na početnoj konferenciji projekta „Rekonstrukcija luke otvorene za javni promet Ubli, otok Lastovo“, koja se održala u ponedjeljak, 8. svibnja 2023. godine u luci Ubli na otoku Lastovu.

U sklopu početne konferencije projekta rekonstrukcije luke Ubli potpisan je i ugovor o radovima koje su potpisali ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko – neretvanske županije Antun Banovac i predstavnici odabranog izvođača radova tvrtke Pomgrad Inženjering d.o.o. iz Splita. Početak radova planiran je za lipanj 2023. godine, a predviđeno trajanje radova je dvije godine.

Projekt rekonstrukcije luke Ubli vrijedan je više od 7,8 milijuna eura i sufinanciran je sredstvima Europske unije, a uključuje izgradnju novog trajektnog pristana s priveznom obalom u duljini 110 m te rampom za ukrcaj i iskrcaj vozila, produljenje postojeće obale za trajekte od 54,48 m, uređenje kopnenih i operativnih prometnih površina, kao i cestovni spoj luke sa županijskom cestom Ž6230 (koja će biti u općoj uporabi i otvorena za sve korisnike bez naplate). Projektom će se omogućiti proširenje i povećanje kapaciteta u luci Ubli, povećanje sigurnosti i kvalitete usluge pomorskog prometa, bolja povezanost otoka Lastova s kopnom i ostalim otocima, kao i stvaranje boljih uvjeta za povećanje kvalitete života otočana.

Drago mi je što sam danas ovdje po prvi puta na ovom prekrasnom otoku. Prije nekoliko mjeseci kad smo pripremali i znali da će ovaj projekt biti u takvoj fazi da ide prema potpisivanju ugovora, izrazio sam želju u razgovoru sa županom i zamjenikom župana da dođem ovdje jer znam koliko znače ovi projekti ovdje vama na Lastovu, ovom prekrasnom otoku“, izjavio je na početku svog govora potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuvši kako u posljednjih pet, šest godina, kad govorimo o lukama, lukobranima, rivama, imamo snažna ulaganja u infrastrukturu na svim našim otocima. Nadalje je nastavio kako je uz pomoć europskih sredstava, ali i uz pomoć nacionalnih sredstava, krenuvši od 2016. godine kontinuiranim porastom izdvajanja iz Državnog proračuna, pokrenut investicijski ciklus na čitavoj hrvatskoj obali. „Ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture te dodao kako je jako bitno da upravo ovakvi projekti koje razvijamo i podržavamo imaju prioritet hrvatske Vlade.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković podsjetio je i na odluku Vlade Republike Hrvatske od prije dvije godine kojom je omogućena uspostava direktne brzobrodske linije čime je Lastovo povezano sa Dubrovnikom. „Nikada dosta linija, nikad dosta bolje prometne povezanosti“, istaknuo je Butković dodavši kako će realizacijom današnjeg projekta život i uvjeti života ovdje, ne samo ljudi koji ovdje žive i kojima je to prioritetno, nego i onih koji dolaze i koji uživaju u ljepotama ovog otoka, biti puno bolji i puno svrsishodniji.

Ulaganja koja mi danas imamo u luke su preko 300 milijuna eura, uglavnom uz pomoć europskih sredstava. Mislim, to je veliki investicijski ciklus“, nastavio je te istaknuo kako se planira nastaviti s tim investicijskim ciklusom. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture naglasio je kako je Dubrovačko – neretvanska županija vodeća u Hrvatskoj po pripremi i realizaciji projekata u lučku infrastrukturu istaknuvši neke od projekata, kao što je završena luka u Donjem Čelu na Koločepu, lukobran Puntin, Vela Luka, te današnji projekt u Ublima i priprema luke Perna na Pelješcu i Prigradice. „To su sve europski projekti, a Trpanj i Cavtat, koji je sada u realizaciji, su nacionalni projekti koje država financira iz nacionalnih sredstava. Tako da je zaista jako puno projekata, jako puno dobrih investicija je ovdje kad govorimo o lučkoj infrastrukturi, ne spominjući sada Pelješki most i pristupne ceste i sav onaj veliki investicijski ciklus u cestovnu infrastrukturu koja je, i naravno u Zračnu luku Dubrovnik, koja je obilježila mandat naše Vlade“, izjavio je Butković istaknuvši kako je upravo ta sinergija lokalne samouprave, od općine, grada ili županije zajedno sa središnjom vlasti ključna u osmišljavanju, ali i u povlačenju tih europskih sredstava bez kojih zapravo i nema velikih investicija i velikih ulaganja.

U svom govoru, potpredsjednik Vlade i ministar Butković osvrnuo se i na bolje prometno povezivanje, kao i na nabavku novih brodova te je naglasio kako je ključna modernizacija brodova i nabavka novih jer sva ta flota koja je postojeća polako već stari i moramo pratiti korak s vremenom. „Kako gradimo infrastrukturu, tako naravno paralelno s time i nabavljati nove brodove“, zaključio je svoj govor Butković zahvalivši na pozivu te zamolivši stanovnike za strpljenje dok traju radovi kako bi se svi zajedno mogli veseliti nakon završetka radova na otvaranju novog prekrasnog projekta.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića te ravnatelja Lučke uprave Dubrovačko – neretvanske županije Banovca, na početnoj konferenciji sudjelovali su i dubrovačko – neretvanski župan Nikola Dobroslavić, načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lešić te predstavnici okolnih općina.