Posjet predstavnika Europske komisije prometnim projektima u Hrvatskoj

Službeni posjet predstavnika Europske komisije Hrvatskoj je bio organiziran od 4. do 6. rujna 2018.

Predstavnike Komisije je prvenstveno zanimao status realizacije velikih projekata iz područja prometa, posebice projekata poput Pelješkog mosta te projekata u sektoru željeznica. Tijekom dvodnevnog posjeta predstavnici Komisije su se na licu  mjesta uvjerili u opseg zahvata i trenutnih radova na pojedinim projektima, posebice na projektu „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“ te projekata kao što su rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge Dugo Selo – Križevci te na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica.

Osim samog uvida u status realizacije brojnih prometnih projekata u Hrvatskoj, predstavnici Komisije su tijekom ovog posjeta prikupili brojne informacije vezane za kreiranje stajališta Komisije u pogledu prioriteta financiranja za sljedeće programsko razdoblje.

Tako su predstavnici Komisije tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, zajedno sa predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU obišli više radova na prometnim projektima od sjevera do krajnjeg juga Hrvatske. Svakako, jedan od najvažnijih posjeta se odnosio i na posjet gradilištu projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ tj. lokacije izgradnje Pelješkog mosta ta posjet je završen posjetom nedavno završenog mosta Kopno – otok Čiovo u Trogiru.

Ovaj posjet je bio ne samo od velike koristi predstavnicima Komisije, kako bi stekli bolji uvid u važnost i realizaciju projekata u Hrvatskoj, već i za krajnje korisnike sredstava kako bi Komisiju upoznali sa potrebama u pogledu buduće financijske perspektive EU.

    

Posjet lokaciji projekta “Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosjeka željezničke pruge na dionici Dugo selo – Križevci

  

Posjet lokaciji projekta “Razvoj Zračne luke Dubrovnik”

 

Posjet lokaciji projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom” – izgradnja Pelješkog mosta