Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Integrirana mobilnost na području Grada Šibenika

ŠIBENIK, 21.2.2020.

Danas je u šibenskoj tvrđavi Barone potpisan ugovor kojim je osigurano 73.786.670,83 kuna bespovratnih europskih sredstava za projekt ‘Integrirana mobilnost na području grada Šibenika–povećanje broja putnika u javnom prijevozu’. Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i direktor tvrtke Gradski parking d.o.o. Goran Bulat.

Svečanosti su osim potpisnika nazočili i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić i ministar uprave Ivan Malenica.

Posrijedi je sveobuhvatan integrirani projekt koji obuhvaća nekoliko aktivnosti i faza. Budući da je ujedno riječ o pilot projektu ovom prigodom želim zahvaliti i Ministarstvu regionalnog razvoja na razumijevanju i podršci, kao i Gradu Šibeniku koji je projekt pripremio. Danas ovdje potpisujemo i ugovore za unaprjeđenje lučke infrastrukture ukupne vrijednosti 14 milijuna kuna“ – rekao je ministar Butković.

Investicija vrijedna nešto manje od 100 milijuna kuna predviđa izgradnju podzemnog logističkog centra Poljana u kojem će se nalaziti centar za upravljanje mobilnošću, punionice za električna vozila, prostor za opskrbu stare gradske jezgre s ukupno 256 parkirnih mjesta. U sklopu projekta integrirane mobilnosti u planu je izrada studije organizacije i integracije javnog prijevoza, kao i izrada aplikacije za pametne telefone kojom će se moći pregledati slobodna parkirna mjesta na području grada, kupiti parkirna karta ili kupiti prijevozna karta za različite oblike prijevoza. Obuhvaćena je i nabava 11 novih autobusa ekološke norme EURO 6, te popratno opremanje 17 autobusnih stajališta info displayima.

Prethodno razdoblje bilo je zahtjevno za naše sugrađane s obzirom na opseg radova koji se odvijaju u našem gradu. Ovo je projekt koji će potpuno promijeniti lice Šibenika i značajno poboljšati infrastrukturni standard grada“ – rekao je gradonačelnik Burić te zahvalio prisutnim ministrima kao i svojim suradnicima na angažmanu oko projekta.

Zahvalama se pridružio i direktor Gradskog parkinga Goran Bulat, dok je ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric kazao kako je u vrlo kratkom roku posredstvom SAFU-a u Šibenik stiglo 420 milijuna kuna te je ovo trinaesti ugovor koji se potpisuje za projekte s područja Šibenika.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić pohvalio je viziju u razvoju grada, a najavio je i sljedeći korak – povezivanja otoka s gradom Šibenikom. Također je istaknuo da je iskoristivost europskih sredstava dosegnula visoku razinu od 87 posto. Ministar uprave, ujedno i Šibenčanin, Ivan Malenica istaknuo je važnost suradnje ministarstava i lokalne uprave koja je ostvarena i u ovom projektu.

Ministar Butković je naglasio da su na području grada Šibenika i njegove okolice u pripremi i drugi projekti poput dogradnje gata Vrulje u sklopu pomorsko – putničkog terminala u luci Šibenik (III faza zahvata) i izgradnje trajektnog pristana u uvali Boci na otoku Zlarinu, ukupne vrijednosti u iznosu od gotovo 63 milijuna kuna.