Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za rekonstrukciju luke za javni promet u naselju Donje Čelo, otok Koločep

Dubrovnik, 1.2.2019.

Nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske u Dubrovniku danas je u Kneževom dvoru potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcija luke za javni promet u naselju Donje Čelo, otok Koločep“, referentnog broja KK.07.4.1.02, u okviru “Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

Ugovor su pred okupljenim članovima Vlade potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Glavni cilj projekta rekonstrukcije i dogradnje luke, vrijednog 23.741.023,89 kuna, je ostvarenje uvjeta za pristajanje većih brodova u luci Donje Čelo. Time se značajno poboljšava kvaliteta linijskog prijevoza na državnoj brodskoj liniji Suđurađ – Lopud – Koločep – Dubrovnik, a otvara se i mogućnost uvođenja dodatne trajektne linije.

Završetkom projekta postiže se viša razina sigurnosti prometnog sustava, veća ekonomska i energetska učinkovitost, bolja povezanost, veća mobilnost putnika i tereta te smanjenje prometnih gužvi u sezoni, što za konačni rezultat ima pružanje bolje usluge građanima i veću kvalitetu života za stanovnike Koločepa. Sredstva za realizaciju projekta Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u visokom je stupnju osiguralo iz europskog Kohezijskog fonda, čiji doprinos iznosi 20.179.870,31 kuna ili 85 % ukupnog iznosa potrebnog za provedbu.

Projekt vodi Županijska lučka uprava Dubrovnik. Planirani zaključni datum za provedbu aktivnosti vezanih uz ovaj Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je prosinac 2021. godine.