Potpisan Ugovor o gradnji podvožnjaka u jednoj od najprometnijih ulica u Osijeku

OSIJEK, 12.11. 2021.

Potpisan je Ugovor o gradnji podvožnjaka u osječkoj Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića vrijedan 54,4 milijuna kuna. Njegovim potpisivanjem utaban je put prema ostvarenju jednog od najvećih prometnih projekata na području Osijeka u posljednjih 30 godina.

Potpisnici Ugovora su osječki gradonačelnik Ivan Radić, predsjednik Uprave izvođača Osijek-Koteks Zoran Škorić i član Uprave Marko Tadić.

Riječ je o velikom danu za grad Osijek i Osječku županiju, jer je potpisivanje Ugovora polazna točka u rješavanju prometnog čepa koji se stvara na ulazu i izlazu iz južnog djela grada.

Projektom je predviđena denivelacija ceste ispod željezničke pruge Osijek – Zagreb, gradnja željezničkog i cestovnog mosta kao i izgradnja ceste ispod mostova, zatim stvaranje pješačkih i biciklističkih staza te osiguravanje javne rasvjete na projektnom području.

Prilikom svečanog potpisivanja, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuli su važnost ovog projekta za osječko područje.

Ovo je jedno vrijeme bila najopterećenija lokalna cesta u cijeloj Hrvatskoj, a sada je najopterećenija gradska transverzala“, rekao je Radić.

Generacije sanjaju taj podvožnjak i rješenje tog prometnog problema. Projekt je dosta zahtjevan, a olakšat će ulaz i izlaz iz južnog djela grada, kao i prilaz Gospodarskom centru i budućem sajamskom prostoru“, izjavio je župan Anušić, dodajući da će izgradnja  podvožnjaka potvrditi status Osijeka kao metropole Istočne Hrvatske.

Projekt je financiran s 85 posto iz Kohezijskog fonda i 15 posto iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“