Potpisan Ugovor o nabavci novih 37 autobusa za KD Autotrolej

RIJEKA 17.11.2021.

U Rijeci su jučer potpisani ugovori o nabavci 37 novih autobusa za Komunalno društvo Autotrolej. Projekt je vrijedan 82.260.811,25 kuna od čega je putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ osigurano 55.600.000,00 kuna bespovratnih sredstava. Potpisnici Ugovora su u ime Grada Rijeke, gradonačelnik Marko Filipović, u ime KD Autotroleja, direktor Komunalnog društva Autotrolej d.o.o. Alberto Kontuš,  direktor tvrtke Autobus d.o.o. Robert Vrhovski i Marko Tihava u ime tvrtke Auto Hrvatska.

Nabavom novih 37 autobusa riječki vozni park biti će bogatiji za 7 zglobnih gradskih niskopodnih autobusa, 7 solo gradskih niskopodnih autobusa, 12 gradsko-prigradskih poluniskih autobusa te 11 midi prigradskih autobusa.

„Zglobni autobusi vozit će prvenstveno na gradskim linijama, dok će primjerice midi autobusi voziti na linijama gdje je manje putnika i gdje su uže prometnice. Novi autobusi bi na prometnicama trebali biti krajem sljedeće godine“, rekao je direktor Komunalnog društva Autotrolej d.o.o.Alberto Kontuš.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović osvrnuo se na dosadašnja ulaganja u riječki javni prijevoz kao i važnost projekta za riječko područje.

„Grad kontinuirano ulaže u nabavku novih autobusa. Samo u periodu od 2018. do 2021. godine nabavljena su 54 nova vozila, a nabavkom ovih novih 37 autobusa, prosječna starost vozila Autotroleja bit će manja od 6 godina. Cilj ovog projekta je poboljšati kvalitetu javnog prijevoza na području grada Rijeke i susjednih jedinica lokalne samouprave gdje Autotrolej obavlja djelatnost prijevoza putnika“, rekao je Filipović.

Siguran i udoban javni prijevoz kao i smanjena emisija CO2 glavne su okosnice i vodeći imperativi ovog projekta.