Potpisan ugovor za dogradnju luke Sali vrijedan više od 56 milijuna kuna

SALI, 29.08.2019.  Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola potpisali su na Dugom otoku Ugovor o dogradnji gradske luke Sali vrijedan oko 56.7 milijuna kuna. Osim ministra Butkovića, na potpisivanju Ugovora bili su nazočni drugi uvaženi gosti poput predstojnika Ureda predsjednika Vlade, Zvonimira Frke-Petešića, župana Zadarske županije, Božidara Longina, državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josipa Bilavera, pomoćnice ministra regionalnog razvoja i eu fondova, Tajane Huzak.

Cilj projekt „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku“ je povećati sigurnost pomorskog prometa u luci Sali, osigurati uslugu prijevoza tijekom cijele godine te postići bolju povezanost Dugog otoka s kopnom. Realizacijom projekta, luka Sali će zadovoljiti sigurnosne uvjete za prihvat brodova i u lošijim vremenskim uvjetima. Ulaganje u dogradnju luke Sali je nužno kako bi se omogućilo nesmetano funkcioniranje redovnog brodskog i brzobrodskog prometa. Okončanjem predmetnog zahvata povećat će se kapacitet, kvaliteta i sigurnost priveza za smještaj brodova u luci Sali, riješit će se odvodnja i vodoopskrba predmetnog područja te urediti zaobalna površina. Navedeno predstavlja direktan pozitivan utjecaj na kvalitetu života stanovništva, zaustavljanje iseljavanja otočnog stanovništva, na otočni održivi razvoj i održavanje linijskog prometa.

Prilikom ovog potpisivanja ministar Butković je istaknuo kako ovi projekti označavaju „renesansu hrvatske obale“ te najavio potpisivanje Ugovora za slične projekte u svih sedam primorskih županija. „To je velika pomoć lučkim upravama, a projekti ne samo da povezuju otoke, već su i lice i naličje svakog primorskog i otočnog mjesta“, naglasio je ministar Butković.

Ukupna vrijednost projekta „Dogradnja gradske luke Sali“  iznosi 56,8 milijuna kuna, od čega će 48,3 milijuna kuna biti sufinancirano iz Kohezijskog fonda, a ostatak od 8,5 milijuna kuna iz Državnog proračuna.