Potpisan ugovor za financiranje studijske dokumentacije u svrhu projekta modernizacije pruge na dionici Karlovac – Oštarije

Karlovac, 6.12.2018.

Nakon sjednice Vlade koja je u četvrtak održana u Karlovcu potpisan je izrazito važan ugovor za nastavak ulaganja u željezničku infrastrukturu. Riječ je o projektu vrijednom više od 84 milijuna kuna a koji podrazumijeva izradu studijske i projektne za modernizaciju željezničke pruge M202 Zagreb GK – Rijeka, na dionici Karlovac – Oštarije.

S obzirom da trenutno stanje pružne dionice Karlovac-Oštarije ne zadovoljava tehničko-tehnološke uvjete koje moraju zadovoljavati glavne koridorske željezničke pruge za međunarodni promet, te činjenicu da navedena dionica također ne zadovoljava tehničke specifikacije za interoperabilnost željezničkog sustava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture otvorilo je poziv za izradu studijske i projektne dokumentacije za modernizaciju i izgradnju prometnog pravca Zagreb – Rijeka na povezivanju šireg područja Karlovca i Oštarija.

Na navedeni poziv je prijavljen korisnik i upravitelj željezničke infrastrukture – HŽ Infrastruktura d.o.o.  koji će ostvariti sufinanciranje iz EU sredstava, točnije iz Kohezijskog  fonda u iznosu većem od 58 milijuna kuna što predstavlja 85% ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova projekta a ostatak od nešto više od 10 milijuna kuna ćeiz vlastitih sredstava financirati HŽ Infrastruktura.

Planirani završetak aktivnosti vezanih uz ovaj Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je prosinac 2023. godine.

Potpisnici ovog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava su u ime korisnika tj. HŽ Infrastrukture bili predsjednik Uprave g. Ivan Kršić, u ime Središnje agencije za financiranje i ugovaranja (SAFU) – ravnatelj Tomislav Petric te u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – ministar Oleg Butković.