Potpisan Ugovor za nabavu 18 novih buseva za JGP Libertas Dubrovnik

DUBROVNIK, 23.11.2021.

Vozni park javnog gradskog prijevoznika Libertas Dubrovnik bit će bogatiji za 18 novih autobusa, čijom se nabavom omogućava sigurnija i udobnija vožnja za sve stanovnike Grada Dubrovnika kao i za njegove goste.

Naime, u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, jučer je potpisan Ugovor za nabavu 18 novih autobusa za potrebe JGP Libertas Dubrovnik u vrijednosti od gotovo 31 milijun kuna.

Tako su stvoreni ključni preduvjeti za nabavu dva zglobna gradska niskopodna autobusa, šest solo gradskih niskopodnih, sedam solo gradsko-prigradskih i tri „midi“ prigradska autobusa, čiji dobavljači su tvrtke Auto Hrvatska PSC d.o.o. i Autobus d.o.o.

Ugovor su potpisali direktor društva Libertas Dubrovnik Franko Mekišić i prokurist društva Auto Hrvatska PSC Marko Tihava, uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mate Frankovića.

”Građani će izravno osjetiti benefite ove nabave iz razloga što će na naše prometnice doći autobusi najnovije ekološke norme, najnovijih standarda. Starost autobusa će s 12 godina, kolika je sada, iduće godine spustiti na devet godina. Intenzivno radimo na tome da i u narednom periodu povučemo određena sredstva iz EU fondova, također za nabavku novih autobusa”, rekao je u ovoj prigodi direktor Franko Mekišić.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Mate Franković koji je istaknuo važnost projekta za građane Grada Dubrovnika i njegovu okolicu. ”Svjedoci smo da Libertas već sada putnike vozi određenim brojem autobusa financiranim europskim fondovima, a ovo je samo nastavak tog projekta. Vjerujem da će u nadolazećim operativnim programima biti još dodatnih autobusa, a kako bi Libertasova flota bila što mlađa te samim time i komfor prijevoza za sve naše sugrađane bio što veći. Svakako moramo istaknuti i činjenicu da se radi na programu poboljšanja sustava naplate i najave unutar samih autobusa, na programu „contactless“ plaćanja i vjerujem da će i to zaživjeti vrlo skoro u nadolazećem razdoblju, također financirano od strane europskih fondova“, kazao je Franković.

Ukupna vrijednost projekta je 42,15 milijuna kuna, dok iznos EU sufinanciranja iznosi 28,5 milijuna kuna.