Potpisan ugovor za obnovu Zadarske rive

Zadar, 3.7.2020.

Danas je potpisan ugovor za projekt ‘Rekonstrukcija Obale Petra Krešimira IV’, poznatiji kao projekt obnove Zadarske rive, a ugovor su potpisali državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Tom prigodom je državni tajnik Bilaver istaknuo: “U protekle četiri godine smo u prometnom sektoru potpisali ukupno 103 ugovora koji se financiraju europskim sredstvima, ali moram priznati da je meni ovo do sad najdraži ugovor. Zadarska riva je oduvijek bila simbol Zadra i kao takva je zaslužila zasjati u punom sjaju. Ovaj ugovor nije jedini i treba reći kako je Vlada u ovom mandatu u Zadarsku županiju uložila više od tri milijarde kuna.“

Državni tajnik Bilaver obraća se medijima

Ovaj važan projekt za Grad Zadar, koji će Ministarstvo realizirati u suradnji s Lučkom upravom Zadar, veliki je zahvat koji će Zadarskoj rivi vratiti zasluženi izgled i dugoročno olakšati njeno održavanje. Radovi na projektu obuhvaćaju rekonstrukciju obale od zadarskog mosta do ‘Pozdrava suncu’ te od ‘Pozdrava suncu’ do zgrade Sveučilišta. Kao jedna od faza projekta, planira se i produženje gata položenog okomito na liniju obale za cca 14 metara u odnosu na sadašnje stanje. Produženi gat će imati dimenzije kakve je imao kada je bio napravljen prije stotinjak godina i kada je, također, služio kao brodsko pristanište. Sukladno projektnoj dokumentaciji, postojeća obilježja prostora neće se mijenjati te će se uzeti u obzir postojeće stanje vezano za konfiguraciju obale, nagibe i sve korištene materijale.

Ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 75 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi  će se sufinancirati u iznosu od 85% iz europskih sredstava, odnosno iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’, dok će preostalih 15%  biti financirano iz državnog proračuna.

Vizualizacija konačnog izgleda Zadarske rive

Tijekom proteklog tjedna potpisana su četiri ugovora kojima će se financirati unaprjeđenje infrastrukture u malim lukama koje povezuju otoke. Od budućeg pomorsko-putničkog terminala u luci Šibenik, projekta uređenja luke Omiš, dva ugovora za projekt izgradnje nove luke Korčula – Luka Polačište do danas potpisanog ugovora za obnovu Zadarske rive.

Zbrojimo li sve do sad ugovorene projekte u sklopu projekta ‘Renesansa na hrvatskoj obali’, kojeg provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dolazimo do iznosa od gotovo 1,3 milijarde kuna koje se danas ulažu u obnovu i izgradnju malih luka, riva, šetnica i pristupnih prometnica duž cijele Jadranske obale.

Sudionici svečanosti potpisivanja za stolom