Potpisan Ugovor za projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale

Dubrovnik, 26.5.2020.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Dubrovniku na svečanosti potpisivanja Ugovora “Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, II, III i IV. faza izgradnje”. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric.

Projekt “Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale” predviđa rekonstrukciju i proširenje cjelokupne Lapadske obale, uz uređenje parkirališnih i pješačkih površina te uređenje stajališta javnog gradskog prijevoza. Ovim projektom izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija i šetnica sa zelenilom i biciklističkom trakom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći prometni pravci i uska grla.

Prigodom potpisivanja ugovora premijer Plenković je naglasio da se radi o još jednom važnom projektu za razvoj grada Dubrovnika, vrijednom 70 milijuna kuna, od kojih je 60 osigurano iz europskih fondova, a 10 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Poručio je da se taj projekt uklapa u politiku Vlade, u partnerstvu s Gradom i Županijom, u kontekstu brojnih ulaganja i projekata koji su u posljednje četiri godine bili posvećeni razvoju krajnjeg juga Hrvatske.

Premijer je podsjetio na sjednicu Vlade koja je održana u veljači prošle godine u Dubrovniku na kojoj je donesen niz važnih odluka i projekata za Dubrovačko-neretvansku županiju i Dubrovnik u vrijednosti od 4,5 milijarde kuna.

U mandatu ove Vlade, dodao je, od ukupno 5,8 milijardi kuna koje su planirane kroz europske fondove ugovoreno je 5,6 milijardi kuna. Od posebno važnih projekata izdvojio je Pelješki most te Centar za gospodarenje otpadom, uz brojna druga ulaganja u infrastrukturu koja će omogućiti županiji da ide naprijed.