Potpisan ugovor za radove na projektu dogradnje luke Baška

Baška, 22.10.2020.

Jučer je u bašćanskoj galeriji Zvonimir u nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića potpisan ugovor za radove na projektu dogradnje luke Baška, ukupne vrijednosti 41,2 milijuna kuna.

Ugovor su potpisali ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert, te u ime izvođača radova, odnosno zajednice ponuditelja, direktor tvrtke Aqua Mont Service, Zdenko Dvornik. Svečanosti su prisustvovali i župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina te načelnik Općine Baška Toni Juranić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar Oleg Butković, župan Zlatko Komadina i načelnik Općine Baška Toni Juranić

Projekt luke u Baškoj među prvima je prijavljen na drugi krug poziva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a kroz koji se ulažu europska sredstva u lučku infrastrukturu, čime se osigurava kvalitetnije i sigurnije povezivanje otoka s kopnom tijekom cijele godine.
Nakon potpisivanja Ugovora ministar Butković je istaknuo kako je u svih sedam primorskih županija, u suradnji s nadležnim županijskim lučkim upravama, pokrenut veliki investicijski ciklus ulaganja u luke i pomorsko dobro, vrijedan preko milijardu kuna. Riječ je o projektima koji se uglavnom financiraju europskim bespovratnim novcem, u 85-postotnom iznosu.

Na području Primorsko-goranske županije provodi se pet takvih projekata, svi su aktivni, a neki se privode kraju, bez većih problema.”, naglasio je ministar Butković.

Načelnik Općine Baška Toni Juranić izrazio je posebno zadovoljstvo Ugovorom i skorašnjim početkom radova, najavivši više faza izgradnje luke u Baškoj.

Pogled na bašćansku luku s istočne strane

Podsjetimo kako je projekt u Baškoj započeo još u rujnu prošle godine potpisivanjem Ugovora o financiranju između resornog Ministarstva, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te Županijske lučke uprave Krk, kao korisnika bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Projektom će se dograditi postojeći pristan, osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja te omogućiti odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj plovidbi. Također će se  podići razina usluge za korisnike javnih brodskih linija, u i oko luke, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe s invaliditetom, ali i dostupnosti putničkog terminala vozilima dostave  i hitne pomoći. Rok za završetak svih radova je prosinac 2023. godine.