Potpisan Ugovor za rekonstrukciju i dogradnju luke Žigljen

NOVALJA, 5.11.2019.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Tomislav Petric i ravnatelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas potpisali su danas u Novalji na otoku Pagu Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen.

Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovali su i župan Ličko-senjske županije Darko Milinović i gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 73,4 milijuna kuna, od čega će Lučka uprava Novalja, kao korisnik, dobiti 62,4 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda, dok će se ostatak u iznosu od cca 11 milijuna kuna financirati iz Državnog proračuna.

Cilj projekta je putem rekonstrukcije i dogradnje pristaništa omogućiti prihvat većih plovila kao i pristajanje brodova po lošim vremenskim uvjetima uz povećanje ukupnog kapaciteta i razine uslužnosti u luci te smanjenje gužvi.

Ministar Butković je prilikom potpisivanja Ugovora podsjetio kako i ovaj projekt potvrđuje „renesansu“ na hrvatskoj obali, kazavši kako se nikada do sada nije ulagalo u lučku infrastrukturu na Jadranu kao danas.

„Ovakvi projekti ne povezuju samo otoke, oni su u biti lice i naličje svakog našeg primorskog i otočnog mjesta, duž cijele hrvatske obale“, rekao je Butković.

Gradonačelnik Dabo obrazložio je značaj investicije: „Ovim projektom bit će omogućeno pristajanje trajekata u težim vremenskim uvjetima, kao i istodobno pristajanje triju trajekata u luci Žigljen. Po jakoj buri problem nije sama plovidba od Prizne, nego pristajanje u Žigljenu koje će realizacijom projekta biti znatno sigurnije te uvelike smanjiti broj dana kada je trajektna linija Prizna – Žigljen u prekidu. To će puno značiti za stanovnike i gospodarstvo ne samo Grada Novalje nego cijelog otoka Paga.“

Ciklusom ulaganja u lučku infrastrukturu u Republici Hrvatskoj upravlja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uz podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Pritom ukupna financijska alokacija za luke iznosi 709,2 milijuna kuna od čega se čak 85% iznosa odnosi na sredstva iz Kohezijskog fonda, dok je ostatak osiguran u Državnom proračunu.

Istaknimo kako je do danas ugovoreno čak 13 projekata s ciljem poboljšanja dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike, dok će se ovaj tjedan potpisati i ugovor za luku Mrtvaška.