Potpisana 3 nova ugovora za dodjelu bespovratnih EU sredstava za sektor prometa

U proteklom tjednu su potpisani novi ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za sektor prometa.

Radi se o Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za nabavu 15 autobusa za potrebe javnog prijevoza na području Zagreba. Ukupna vrijednost projekta je 42,5 milijuna kuna, a u cjelokupnom će iznosu biti financirani svi tzv. prihvatljivi troškovi u iznosu nešto većem od 32 milijuna kuna. Iz Kohezijskog fonda potječe 85%, sredstava a 15% iz državnog proračuna. Zagrebački holding – podružnica ZET osigurat će financiranje neprihvatljivih troškova projekta. Ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava, u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova EU i Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’, provelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Prilikom potpisivanja ovog ugovora ministar Oleg Butković je istaknuo kako je „Cilj ovog programa unaprijediti javni gradski prijevoz, modernizirati vozni park svim tvrtkama koje su u pretežnom ili većinskom vlasništvu lokalne samouprave kako bi dostigli visoke standarde u kvaliteti, zaštiti okoliša i naravno, ono što je najbitnije, u dostupnosti svim osobama smanjene pokretljivosti„.

Navedena nabava je samo prva u nizu koje će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kroz buduće ugovore financirati s ukupno 315 milijuna kuna za građane Splita, Zadra, Siska, Rijeke, Dubrovnika, Pule, Osijeka i Vinkovaca. Nabava novih autobusa u sklopu ovog projekta će za najmanje 1,6 milijuna hrvatskih građana značiti poboljšanje kvalitete usluge javnog prijevoza a samim time brže, udobnije, i sigurnije putovanje.

Osim navedenog ugovora jučer je u Vukovaru ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zajedno sa Dirkom Beckersom, direktorom Izvršne agencije za inovacije i mreže Europske unije (INEA), te Marijanom Jurićem, ravnateljem Lučke uprave Slavonski Brod, potpisao ugovore za sufinanciranje projekta nadogradnje lučke infrastrukture Luke Slavonski Brod i izrade Studije procjene utjecaja na okoliš i projektne dokumentacije za rijeku Savu, koja će pridonijeti revitalizaciji Save kao prometnog pravca, vrijedne oko 110 milijuna kuna.

U sklopu jučerašnjeg događanja u Vukovaru, u prisustvu gđe. Karle Pejis, europske koordinatrorice za TEN-T koridor Rajna – Dunav, kršten i prvi brod koji je nabavljen EU sredstvima iz Instrumenta za povezivanje EU tzv. CEF-a vrijednosti nešto veće od milijun kuna. „Radi se o prvom brodu ovakve vrste koji je proizvela hrvatska tvrtka a u proceduri nabavke još je jedan brod za označavanje plovnih puteva, koji će doći za nekoliko mjeseci, čime pokazujemo da se okrećemo i unutrašnjoj plovidbi, koja je prijašnjih godina bila zapuštena. Potvrda tome je i nedavno potpisani ugovor za Luku Osijek vrijedan 100 milijuna kuna, a danas i za Luku Slavonski Brod u vrijednosti 110 milijuna kuna „– istaknuo je ministar Oleg Butković.

U proteklom tjednu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potpisalo i Ugovor o izradi studije izvedivosti s analizom troškova i koristi za nabavu novih putničkih vlakova u željezničkom prometu vrijednosti  850 tisuća kuna koji se odnosi na izradu studije izvedivosti s analizom troškova i koristi za nabavu novih putničkih vlakova u željezničkom prometu. Izrada ove studije se zasniva na potrebi za osuvremenjivanjem voznog parka HŽPP, a uslijed lošeg stanja mobilnih kapaciteta društva HŽPP u kontekstu niske razine pouzdanosti i kvalitete usluge za putnike, odnosno u visokim troškovima održavanja, visokoj stopi emisije CO2, te ograničenim mogućnostima planiranja prijevozne usluge zbog čestih kvarova.