Potpisani ugovori vrijedni više od 156 milijuna kuna za unaprjeđenje gradskog prometa u Splitu

SPLIT, 27.4.2021.

Premijer Andrej Plenković danas je posjetio Splitsko-dalmatinsku županiju. Pritom je nazočio potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nabave novih autobusa za Promet d.o.o. te za projekt uvođenja inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita.

Najprije su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric potpisali ugovor o dodjeli 74,39 milijuna kuna bespovratnih sredstava s predsjednikom Uprave gradskog poduzeća „Promet“ Miroslavom Delićem. Novcem Kohezijskog fonda će se u 85-postotnom iznosu financirati nabava čak 47 novih autobusa ili trećine autobusnog voznog parka. S dolaskom novih autobusa koji se predviđa prije kraja 2023. godine jednak će broj zastarjelih vozila otići u povijest.

Zatim je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s ministrom Butkovićem i ravnateljem Petricom potpisao i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara. Potporom u iznosu od 81,7 milijuna kuna omogućit će se uvođenje tzv. inteligentnog transportnog sustava na prometnom području grada Splita, koje obuhvaća i susjedni Solin. Partneri Grada Splita u provedbi zahtjevnog projekta su Lučka uprava Split, Županijska uprava za ceste na području Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske ceste i Grad Solin.

Oba projekta ostvarila su pravo na financiranje bespovratnim sredstvima EU fondova kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Natječaje za dostavu projektnih prijedloga provelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Usmjereni su na podizanje kvalitete javnog gradskog prijevoza kako bi ga se učinilo privlačnijim za građane.

Premijer Plenković naveo je da se Splitsko-dalmatinska županija približava iznosu od 900 milijuna eura ukupno ugovorenih projekata koji se financiraju europskim sredstvima što, dodao je, govori o agilnosti svih aktera.