Potpisani ugovori za izgradnju luke Polačište na Korčuli i pristupne ceste

U Korčuli su potpisana dva iznimno važna ugovora o izgradnji prometne infrastrukture na otoku Korčuli ukupne vrijednosti više od 360 milijuna kuna, a od kojih se jedan odnosi na projekt ‘Nova luka Korčula – luka Polačište’, a drugi na rekonstrukciju pristupne ceste luci Polačište od naselja Račišće do Grada Korčule.

Ugovor o izgradnji Nove luke Korčula – Luke Polačište, koji su danas potpisali državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Mihotić i ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula, Ante Tvrdeić, ukupne je vrijednosti 189,7 milijuna kuna te je u 85-postotnom iznosu financiran iz EU fondova, dok se preostalih 15 posto financira iz Državnog proračuna.

Istom prilikom državni tajnik Mihotić je potpisao ugovor o izgradnji Pristupne ceste luci Polačište s ravnateljem Županijske uprave za ceste, Ivom Kaštelanom, čija ukupna vrijednost iznosi čak 171,1 milijun kuna, koji se također u 85-postotnom iznosu financira iz fondova EU, a ostatak iz proračuna RH.

Tom prilikom, državni tajni Mihotić rekao je kako Ministarstvo podržava projekte povezanosti otoka, ali i povezanosti prometne infrastrukture, a posebice na jugu Hrvatske. „U ovom trenutku se realizira Pelješki most, koji je direktno naslonjen na ova dva projekta i sasvim sigurno će omogućiti daleko bolje prometovanje i daleko bolju pristupačnost pa tako i razvoj svih drugih aktivnosti ovog prelijepog otoka.“ Mihotić je među ostalim rekao i kako je činjenica da je većina sredstava za ove projekte osigurana iz EU fondova veliki benefit koji imamo te istaknuo uvjerenje kako će se i budući projekti – luka Perna, brza cesta do Zračne luke Dubrovnik, ali i nastavak autoceste prema Dubrovniku realizirati uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije.

Nakon potpisa ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava slijedi realizacija natječajne dokumentacije za postupak javne nabave, a planirani početak radova, uz preduvjet očekivanog termina završetka javne nabave, za oba projekta jest početak 2021. godine.

Nova luka Polačište obuhvaća površinu veću od 20 tisuća metara kvadratnih, operativne obale u duljini preko 500 metara, zgradu lučkog terminala, dva operativna gata s četiri ukrcajno-iskrcajne rampe, a u luci je također planiran pomorski granični prijelaz. Pristupna prometnica luci Polačište podrazumijeva radove rekonstrukcije županijske ceste Korčula – Račišće, pri čemu će se u potpunosti obnoviti kolinik, riješiti pitanje odvodnje ceste, zaštita i izmještanje postojeće komunalne infrastrukture, izgradnja novog sustava javne rasvjete, izgradnja potrebnih potpornih i obalnih zidova, uređenje parkinga i odmarališta uz trasu kao i izgradnja novog kontinuiranog nogostupa uz kolnik. Duljina zahvata ceste iznosi okvirno 12 kilometara s početkom na državnoj cesti D118, a završava na udaljenosti od približno 200 metara od mjesta Račišće.