Potpisani ugovori za tri važna prometna projekta, ukupno vrijedna 77,5 milijuna eura

ZAGREB, 31.8.2023.

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u četvrtak, 31. kolovoza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu potpisana su tri ugovora za projekte vrijedne 77,5 milijuna eura. Potpisana su dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se sufinanciraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i to za elektrifikaciju sustava prihvata i otpreme zrakoplova i njihovo električno napajanje u Zračnoj luci Zadar te za novi putnički terminal u trajektnoj luci Split, a potpisan je i ugovor s izabranim izvođačima radova za izgradnju i opremanje dionice Beli Manastir – granica Republike Mađarske Vc koridora, vrijedan 45,9 milijuna eura, s rokom izgradnje od 18 mjeseci.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uvodno je istaknuo kako su ulaganja u prometnu infrastrukturu do sada premašila 3,5 milijarde eura te da je iz NPOO-a potpisano već osam ugovora ukupne vrijednosti 300 milijuna eura. Nadalje se osvrnuo na projekt dovršetka Vc koridora koji je u ingerenciji Hrvatskih autocesta i financira se sredstvima EBRD-a i HBOR-a, istaknuvši kako je prošle godine veći dio koridora završen. „Ostalo nam je još tih pet kilometara i onda će u cijelosti biti izgrađeno 88,6 kilometara kroz Republiku Hrvatsku 5c koridora”, izjavio je Butković podsjetivši kako je prije godinu i pol otvoren most Svilaj, a prošle godine i dio do Belog Manastira s obilaznicom.

Govoreći o projektu elektrifikacije i ekologizacije sustava prihvata i otpreme zrakoplova Zračne luke Zadar, potpredsjednik Vlade i ministar Butković izjavio je kako se projektom luka zapravo modernizira s obzirom na okruženje i veliki potencijal i Zadra i Zadarske županije.

„Kad govorimo o Lučkoj upravi Split, tu će se graditi novi terminal”, rekao je Butković te je podsjetio na otvorenje novog putničkog terminala u Gaženici u Zadru, kao i na gradnju novog putničkog terminala u Šibeniku. „Uz svu onu renesansu na hrvatskoj obali, čija je ukupna vrijednost preko 300 milijuna eura ulaganja u luke i lukobrane, vodimo računa o tome da se grade i putnički terminali”, nastavio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture istaknuvši kako nam je, kao turističkoj zemlji, bitno da se uz zračne luke grade i putnički terminali, budući da  puno ljudi, i turista i naših ljudi, koristi trajektne linije.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako će završetak koridora VC kroz Hrvatsku ne samo u potpunosti integrirati Baranju u mrežu hrvatskih autocesta, već je to i doprinos Vladinom prioritetnom pogledu prema istoku Hrvatske, prema Slavoniji i Baranji. Također je potvrdio da je Zračna Luka Zadar jedina u Europskoj uniji koja se financira kroz NPOO dodavši kako se projekt financira po dva bitna kriterija – cijeli program morao je imati dio ‘zelenoga’ i dio ‘digitalnoga’.

Vezano za projekt novog putničkog terminala u Splitu, premijer je izrazio zadovoljstvo da Lučka uprava Split kreće s tako velikom investicijom. „Split zaslužuje da ova investicija nadopuni ono što se i do sada radilo. To na određeni način mijenja i vizuru Splita, a i dodatno će rasteretiti gužve u ljetnim mjesecima, koje se stvaraju u samome gradu”, zaključio je Plenković istaknuvši kako su ulaganja na hrvatskim otocima i obali zaista velika te da praktički nema niti jedne od sedam obalnih županija koje u mandatu njegove Vlade nisu doživjele neka ulaganja.

Uz predsjednika Vlade Plenkovića i potpredsjenika Vlade i ministra Butkovića, potpisivanju ugovora nazočili su predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan, ravnatelj Lučke Uprave Split Vice Mihanović, direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, župan Zadarske županije Božidar Longin te zastupnik u Hrvatskom saboru Robert Janković.