Potpisani važni ugovori za prometni razvoj Slavonije, Baranje i Srijema

Vinkovci, 20.07.2018.

Jutros je u Slavonskom Brodu Lučka uprava Slavonski brod potpisala ugovor o “Izgradnji infrastrukture na lučkom području luke Slavonski Brod” s tvrtkom GH Holding d.o.o. s tvrtkom Manšped d.o.o. ugovor o koncesiji za obavljanje lučke djelatnosti.

Ovaj ugovor je financiran kroz sredstva EU-a točnije, Instrumenta za povezivanje Europe – CEF  u sklopu kojeg je cilj unaprjeđenje obalne infrastrukture luke Slavonski Brod, njezino povezivanje sa osnovnom cestovnom, željezničkom mrežom i TEN-T unutarnjim plovnim putovima te nabava opreme potrebne za olakšanje upravljačkih operacija. Projekt je dio ppćega projekta kojemu je cilj razvoj i unaprjeđenje rijeke Save.

Svečanom potpisivanju su nazočili premijer Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar financija Zdravko Marić i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Radovi na izgradnji infrastrukture, terminala i pratećih objekata vrijedni su 103 milijuna kuna bez PDV-a, a 56% je financirano od strane EU-a, izjavio je ministar Oleg Butković. Dodao je potpis ovog ugovora, dokaz kako se velike investicije s mora sele na unutarnje plovne puteve. Premijer Andrej Plenković tom je prilikom ponovio kako je za njegovu Vladu Slavonija prioritet te najavio kako će se za četiri godine povući crta i vidjet će se, kaže, dokle je Slavonija došla.

Nakon potpisa navedenog Ugovora u sklopu petog Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisan je i ugovor za „Izgradnju nadvožnjaka Duga ulica – Borinačka i prilazne prometnice u Vinkovcima“. Ovaj ugovor vrijedan 80 milijuna kuna je potpisao ministar Oleg Butković zajedno sa gradonačelnikom grada Vinkovaca Ivanom Bosančićem u sklopu kojega je predviđana dogradnja i modernizacija više od 4 km prometnice te nadvožnjak. Uz prometnicu i nadvožnjak planira se izgraditi i 2,9 km biciklističkih i pješačkih staza.

Cilj ovog ulaganja je rješavanje uskih grla na postojećim prilaznim cestama prema središtu grada Vinkovaca, smanjenje vremena putovanja, povećanje sigurnosti prometa te smanjenje udjela putovanja automobilima u korist javnog gradskog prijevoza i biciklista.

Planirani početak radova na projektu je IV kvartal 2018. godine sa rokom dovršenja do 31. prosinca 2023. godine.