Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za obilaznicu Apševaca i Lipovca

30.3.2021., Vinkovci

Ovog utorka u Vinkovcima je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca – Sanacija opasnog mjesta na državnoj cesti D57“. Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković prisustvovao je svečanosti potpisivanja kojom je okončan njegov posjet gradu na Bosutu.

Izgradnja obilaznice obuhvaća prometnicu ukupne duljine glavne trase od 4200 metara. Trasa obilaznice počinje u blizini čvorišta Apševci, pruža se na jugoistok obilazeći naselje Apševce s istočne strane, nastavlja prema jugu kroz šumu „Ugljara“ i prelazi preko rijeke Bosut spregnutim mostom duljine 147,70 m. U čvorištu Lipovac križa se u razini s lokalnom cestom LC 46052 te obilazi naselje Lipovac, i završava uklapanjem u izvedeni putni prijelaz „Lipovac“.

Potpisan je ugovor o izgradnji obilaznice Apševaca i Lipovca, što je dio šireg ulaganja u razvoj infrastrukture radi poboljšanja prometne povezanosti. Radi se o projektu koji je vrijedan 132 milijuna kuna i pomoći će gospodarskom razvoju Vukovarsko-srijemske županije“, izjavio je predsjednik Vlade Plenković nakon popisivanja ugovora.

„Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca – Sanacija opasnog mjesta na državnoj cesti D57“ je projekt koji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture financira s više od 106 milijuna kuna bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Doprinos Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi preko 90 milijuna kuna, a gotovo 16 milijuna kuna za provedbu projekta osigurano je iz Državnog proračuna.