Potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za rekonstrukciju rotora Remetinec

ZAGREB, 27.3.2019.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric potpisali su u srijedu ugovor o bespovratnom sufinanciranju projekta rekonstrukcije raskrižja Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik, odnosno rotora Remetinec.

Ugovor predviđa dodjelu više od 320 milijuna kuna, od čega je 272 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 48 milijuna iz državnog proračuna.

Remetinečki rotor prometna je crna točka grada, a varijante prometnih rješenja za osiguranje raskrižja bile su u izradi otprije deset godina. Potpisivanju je nazočio premijer Andrej Plenković, a uz njega je bila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Gradonačelnik Bandić je poručio da je potpisivanje ugovora „točka na ‘i’ projekta koji sanjaju deset godina, povijesnog projekta koji Grad Zagreb ne može realizirati sam“.

„U Gradu Zagrebu činimo sve kako bismo za investicije kojima se poboljšava kvaliteta života građana te potiče gospodarstvo i razvoj Grada, osigurali sredstva iz drugih izvora, a ne samo proračuna Grada Zagreba. Najvažniji izvor pri tome su, naravno, europska sredstva gdjegod je to moguće.“

Poruka je, smatra gradonačelnik, da se Zagreb ne može kvalitetno voditi bez korektne suradnje s Vladom, a i Vladi je lakše funkcionirati u dobroj suradnji sa Zagrebom. Obraćanje je zaključio najavom ponovnog susreta s premijerom nakon izbora za Europski parlament kada će predstaviti i buduće zajedničke projekte.

U svom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je svima koji su godinama radili na realizaciji jednog od ključnih infrastrukturnih projekata za grad Zagreb, istaknuvši suradnju Grada Zagreba, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Važnim premijer smatra i da je do sada u suradnji s Gradom Zagrebom potpisano 47 ugovora vrijednih 2,3 milijarde kuna iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a među projektima u realizaciji su novi gradski autobusi ZET-a, sufinancirani sredstvima EU-a u iznosu od 98 milijuna kuna, obnova, uređenje i opremanje klinika i bolnica, za što je osigurano 350 milijuna kuna, poboljšanje socijalne infrastrukture, obnova kulturne baštine i projekti koji se tiču prirodnih područja.

U najavi je nabava i modernizacija tramvajskog voznog parka, te realizacija sredstava iz tzv. integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizmi), čiji je cilj promicanje održivog urbanog razvoja, jačanje gospodarskog razvoja s gradovima u ulozi pokretača i projekti suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave, te razvoj administrativnih kapaciteta gradova, za što Zagreb ima 161 milijun kuna.

“Sve je to samo dio zajedničkih napora Vlade, Grada Zagreba i svih resornih ministarstava uz česte kontakte, dijalog, međusobnu potporu, sinergiju i apsorpciju europskih sredstva. Potrebno je da svi skupa osvijestimo dodanu vrijednost koju razvoju glavnoga grada Hrvatske donosi članstvo u Europskoj uniji”, ustanovio je predsjednik Vlade.